Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall από επένδυση-βάλσαμο στη Citi

Η επένδυση του Abu Dhabi στη Citigroup βελτίωσε σαφώς την επενδυτική εμπιστοσύνη και η Wall κατέγραψε ισχυρότατα κέρδη χθες, με αιχμή τους ”ταλαιπωρημένους” τραπεζικούς τίτλους, ανακάμπτοντας από τις σημαντικές απώλειες της Δευτέρας. ”Μάζεψαν” τις απώλειες στο κλείσιμο οι ευρωαγορές.

Η επένδυση του Abu Dhabi στη Citigroup βελτίωσε σαφώς την επενδυτική εμπιστοσύνη, με τη Wall να καταγράφει ισχυρότατα κέρδη χθες, με αιχμή τους ”ταλαιπωρημένους” τραπεζικούς τίτλους, ανακάμπτοντας από τις σημαντικές απώλειες της Δευτέρας.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13.958,44 μονάδες με κέρδη 1,69% ή 215 μονάδων, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,57%, στις 2.580,80 μονάδες. Κέρδη 1,49% για τον S&P 500, στις 1.428,23 μονάδες.

Ενδεικτικό της ευρύτητας της ανοδικής κίνησης είναι ότι από τις μετοχές του Dow Jones μόλις 3 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ η σχέση ανοδικών - πτωτικών στο NYSE διαμορφώθηκε στο 5 προς 2 με όγκο 870 εκατ. μετοχών. Στον Nasdaq, η εικόνα εμφανίστηκε πιο ισορροπημένη με 4 ανοδικές για κάθε 3 πτωτικές μετοχές, ενώ 1,2 δισ. μετοχές άλλαξαν χέρια.

Σαφώς, η είδηση που καθόρισε το κλίμα στη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η επένδυση 7,5 δισ. δολαρίων στη Citigroup από το Abu Dhabi Investment Authority, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού κολοσσού ότι προχωρά σε περικοπές προσωπικού. Η μετοχή της Citi ενισχύθηκε κατά 1,2%.

”Το βασικό στη συνεδρίαση είναι ότι έχουμε μια υπερπουλημένη αγορά και είχαμε βοήθειες από τις εταιρικές ανακοινώσεις, κυρίως με τη μεγάλη επένδυση του Abu Dhabi στη Citigroup, που έκανε τους επενδυτές να αισθανθούν κάποια εμπιστοσύνη για τους τραπεζικούς τίτλους”, σχολίαζε ο κ. Al Goldman, αναλυτής της A.G. Edwards.

Στην αγορά, κέρδη εμφάνισαν οι περισσότεροι τίτλοι των χρηματοοικονομικών εταιριών, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι internet και λογισμικού.

Πιέσεις δέχτηκαν οι τίτλοι των πετρελαϊκών εταιριών παρά την αναβάθμιση της σύστασης του κλάδου από την Bear Stearns, καθώς η πετρελαϊκή τιμή υποχώρησε κατά 3,36% στα 94,4 δολάρια εν μέσω φημών ότι ο OPEC προσανατολίζεται σε αύξηση παραγωγής στις 5 Δεκεμβρίου.

Νωρίτερα, οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις για υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος σε επίπεδα κατώτερα των προσδοκιών τον Νοέμβριο αλλά και για υποχώρηση των τιμών των κατοικιών κατά 4,5% σε ετήσια βάση επιβάρυναν κάπως το κλίμα, δίνοντας νέες αποδείξεις για τη συνεχιζόμενη κρίση στη στεγαστική αγορά της χώρας.



Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 0,66%, στα 18,02 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε απώλειες 0,60%, στα 37,80 δολάρια. Άνοδος 0,88% για το δικαίωμα της Εθνικής, στα 12,66 δολάρια. Σταθερή στα 8 σεντς η μετοχή της TOUSA.

Η θετική εικόνα στη Wall Street έδωσε την ευκαιρία στις ευρωαγορές να συρρικνώσουν τις σημαντικές απώλειες που εμφάνιζαν από το πρωί.

Έτσι, ο δείκτης DAX 30 στη Φρανκφούρτη έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 7.531,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,64% στις 6.140,7 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 5.434,17 μονάδες με πτώση 0,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v