Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank: Η κυριαρχία των ”αρκούδων”...

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 βρίσκεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε σημερινή έκθεσή της (23/11), με τίτλο ”European Equity Strategy Update: Most bearish sentiment since 2003”. Όπως τονίζει ο γερμανικός οίκος, οι επενδυτές είναι πλέον πεπεισμένοι ότι θα υπάρξουν περαιτέρω υποβαθμίσεις στην κερδοφορία, κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Deutsche Bank: Η κυριαρχία των ”αρκούδων”...
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 βρίσκεται η επενδυτική εμπιστοσύνη και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, όπως σημειώνει η Deutsche Bank σε σημερινή έκθεσή της (23/11), με τίτλο ”European Equity Strategy Update: Most bearish sentiment since 2003”.

Όπως τονίζει ο γερμανικός οίκος, οι επενδυτές είναι πλέον πεπεισμένοι ότι θα υπάρξουν περαιτέρω υποβαθμίσεις στην κερδοφορία, κυρίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Πάντως, σύμφωνα με την D.B., οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει πιθανότητα 50% ύφεσης στην κερδοφορία, αλλά υπάρχουν και θετικά στοιχεία στις αγορές: ελκυστικές αποτιμήσεις, υγιείς ισολογισμοί και σταθερά θετική πορεία στις ταμειακές ροές.

Αν και οι αγορές εμφανίζονται ικανές να οδηγηθούν σε ανάκαμψη, μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή και του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Πάντως, οι αναλυτές της D.B. πιστεύουν πως οι αγορές θα κατορθώσουν να ανακάμψουν από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, στηριζόμενες σε κάποια θετικά μακροοικονομικά μεγέθη.

Όμως, το βασικό χαρακτηριστικό τους δεν θα είναι άλλο από την έντονη μεταβλητότητα (volatility), η οποία προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Ένα, δε, εκ των θετικών στοιχείων που μπορεί να στηρίξει τις αγορές είναι η καταγεγραμμένη διάθεση των insiders να μην προχωρούν σε ευρύτατες πωλήσεις μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, βάσει τακτικής έρευνας της Deutsche Bank, μεταξύ θεσμικών επενδυτών, το 18% εξ αυτών αυτοχαρακτηρίζονται ”αρκούδες”.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2003. Ταυτόχρονα, όμως, όταν η εμπιστοσύνη προσγειώνεται σε αυτά τα επίπεδα, ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν οι αγορές είναι αυτός της ανάκαμψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v