Οι Άραβες σωτήρες της Citigroup

Συνηθίζουμε να χαρακτηρίζουμε τη Citigroup τον μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό όμιλο των ΗΠΑ. Όμως, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία, κατορθώνει να επιβιώσει χάρη στα αραβικά κεφάλαια, είτε αυτά προέρχονται από τον πρίγκιπα Alwalled bin Talad είτε από την Abu Dhabi Investment Authority. Άραγε χωρίς τα κεφάλαια των Αράβων ο κολοσσός θα είχε καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος;

του David Wighton από τη Ν. Υόρκη

Η Citigroup φρόντισε το βράδυ της Δευτέρας 27/11 να ανακοινώσει τη σωτήρια απόκτηση 7,5 δισ. δολαρίων, μετά την πώληση του 4,9% του κεφαλαίου της στην Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) με κουπόνι 11%.

Το υψηλό κόστος αυτής της συμφωνία αποδεικνύει ότι η Citi παραμένει απόλυτα πιστή στην υπόσχεση ότι θα ισορροπήσει εκ νέου τον ισολογισμό της και παράλληλα θα φέρει σε πέρας τα όποια επενδυτικά προγράμματα έχει ανακοινώσει. Επιπρόσθετα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο όμιλος στη διαδικασία εύρεσης αντικαταστάτη για τον κ. Charles Prince.

Ο κ. Prince αποχώρησε τον περασμένο μήνα μετά την ”αποκάλυψη” ότι η έκθεση της Citi στην αγορά subprime αλλά και σε σύνθετα επενδυτικά προϊόντα υψηλού κινδύνου έφτανε στα 11 δισ. δολάρια.

Ο ασκών χρέη μεταβατικού προέδρου, κ. Win Bischoff, τόνισε σε γραπτή δήλωσή του ότι η επένδυση ”από έναν από τους μεγαλύτερους και πλέον εκλεπτυσμένους επενδυτές” θα προσφέρει στη Citi την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Από την πλευρά του ο σεΐχης Ahmed Bin Zayed Al Nahayan, επικεφαλής της ADIA, έσπευσε να συμπληρώσει ότι η Citi εξακολουθεί να είναι ένας από τους ηγετικούς παίκτες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. ”Αντιμετωπίζουμε τη Citi με απόλυτο σεβασμό, ως ένα premium brand name, ως έναν όμιλο που διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Η επένδυση αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι η Citi μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις στους μετόχους της”.

Η ανταπόκριση των επενδυτών ήταν άμεση. Η μετοχή της Citi, η οποία υποχώρησε έως και 6% στη συνεδρίαση της Δευτέρας 26/11, ανέκαμψε δυναμικά στη χθεσινή (27/11) συνεδρίαση, με άνοδο που ξεπέρασε το 3%.

Παράλληλα ο κ. Bischoff φρόντισε να προσθέσει ότι μέσω της νέας επένδυσης η ”ADIA θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς συνεργάτες της Citigroup σε εναλλακτικές επενδύσεις αλλά και τοποθετήσεις στις αναδυόμενες αγορές”. Πρόκειται για δύο τομείς-στόχους του ομίλου, στους οποίους προσπαθεί να κερδίσει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Βάσει της συμφωνίας στη διετία 2010-11 η ADIA θα μπορεί να μετατρέψει το ποσοστό της σε κοινές μετοχές, με την κλίμακα διακύμανσης της αξίας τους να τοποθετείται στα 31,83 έως 37,24 δολάρια ανά μετοχή. Επομένως ο επενδυτικός όμιλος θα αποκτήσει επιπλέον 5% της Citi.

Η κίνηση της ADIA –η οποία έχει εξαγοράσει σημαντικό μερίδιο της εταιρίας private equity, Apollo Asset Management– θυμίζει αρκετά την παρέμβαση του πρίγκιπα Alwalled bin Talad, ο οποίος το 1991 φρόντισε να σώσει την τελευταία στιγμή τη Citigroup αγοράζοντας σημαντικό μερίδιο των μετοχών της.

Πάντως η ADIA έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να διατηρήσει στη Citi ποσοστό μεγαλύτερο του 4,9%, ούτε θα διεκδικήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του χρηματοοικονομικού ομίλου.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v