Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε άτακτη υποχώρηση η Wall Street

Ισχυρότατες απώλειες για ακόμη μια συνεδρίαση σημείωσε η Wall με τις χρηματοοικονομικές εταιρίες να βρίσκονται και πάλι στο ”μάτι του κυκλώνα”, εν μέσω προβληματισμού για το subprime. Eντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να βυθιστεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία. Σε χαμηλά 5 ετών έκλεισε η μετοχή της Citigroup. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ισχυρότατες απώλειες για ακόμη μια συνεδρίαση σημείωσε η Wall με τις χρηματοοικονομικές εταιρίες να βρίσκονται και πάλι στο ”μάτι του κυκλώνα”, εν μέσω προβληματισμού για το subprime. Eντείνονται οι ανησυχίες να βυθιστεί σε ύφεση η αμερικανική οικονομία. Σε χαμηλά 5 ετών έκλεισε η Citigroup.Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Ειδικότερα, το σημερινό κύμα ρευστοποιήσεων τροφοδότησε η πεποίθηση των επενδυτών ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν αποκαλύπτουν το συνολικό μέγεθος της έκθεσής τους στην αγορά δευτερογενών στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι οι επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης θα είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι υπολογίζεται.

Το αρνητικό κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω η πρόβλεψη της Citigroup ότι η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί και το 2008. Σημειώνεται ότι σε report της για το επόμενο έτος η Citigroup αναφέρει ότι τα μακροοικονομικά αποτελέσματα καταδεικνύουν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος σημειώνει ότι παρά τις πιέσεις από την αγορά κατοικιών των ΗΠΑ, την υψηλή τιμή του πετρελαίου, την αδυναμία του δολαρίου αλλά και τα προβλήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, η παγκόσμια οικονομία δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος, ο Dow Jones σημείωσε νέα ”βουτιά” 237 μονάδων κλείνοντας στις 12743,44 μονάδες και καταγράφοντας απώλειες 1,83% καθώς μόνο δύο από τις 30 μετοχές που τον απαρτίζουν βρέθηκαν σε θετικό έδαφος. Ο Nasdaq υποχώρησε κατά 2,14% και ολοκλήρωσε στις 2.540,99 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώθηκε 2,32% χαμηλότερα, στις 1.407,22 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στο NYSE η αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών διαμορφώθηκε στο 17 προς 14. Τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι τίτλοι των Sun-Times Media Group Inc, Santander Bancorp και CIT Group Inc.

Στο Nasdaq η σχέση πτωτικών – ανοδικών μετοχών προσέγγισε το 17 προς 11. Την μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισαν οι τίτλοι των Zvue Corp, Vaughan Foods Inc και North Amern Scientific Inc.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικότατες απώλειες (-3,15%) κατέγραψε η μετοχή της Citigroup, εν μέσω φημολογίας ότι σχεδιάζει μαζικές απολύσεις (45.000) στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για περιορισμό του λειτουργικού κόστους της. Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στα 30,7 δολάρια και σε χαμηλά 5 ετών περίπου.

Απώλειες και για την ΑΙG αλλά και τις American Express και JP Morgan Chase.

Σημαντική πτώση εμφάνισε και ο τίτλος της HSBC Holdings Plc, μετά την εκτίμηση της Goldman Sachs, ότι η πρώτη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταγράψει επιπλέον απομειώσεις ύψους 12 δισ. δολαρίων από την έκθεσή της στην αγορά στεγαστικών δανείων.

Υποχώρηση σημείωσαν επίσης, οι μετοχές των Fannie Mae και Freddie Mac, μετά την απόφαση της UBS να αναθεωρήσει τις συστάσεις της για τους εν λόγω τίτλους σε ”neutral” από ”buy”.

Πτωτικά κινήθηκαν και αρκετοί τίτλοι επιχειρήσεων λιανικής, μετά το ”ράλι” που έκαναν στη συνεδρίαση της Παρασκευής, εν αναμονή των πρώτων στοιχείων για την αγοραστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο.

Εν τω μεταξύ, με μικρές απώλειες της τάξης του 0,49% στα 97,70 δολάρια το βαρέλι έκλεισαν τα συμβόλαια Ιανουαρίου του αργού πετρελαίου, αφού προηγουμένως κινήθηκαν μεταξύ 96,5 και 99,11 δολαρίων.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 2,94%, στα 18,14 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε κατέγραψε απώλειες 5,49%, στα 38,03 δολάρια. Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,16%, στα 12,55 δολάρια, ενώ ”βουτιά” 22,73% κατέγραψε το δικαίωμα της TOUSA στα 0,09 σεντς.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.180,50 μονάδες, με απώλειες 1,30%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε 0,55% χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 7.567,36 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,14%, στις 5.458,39 μονάδες.

Παράλληλα η απαισιοδοξία μοιάζει να επικρατεί μεταξύ των επενδυτών – κυρίως στη Wall Street, αλλά όχι μόνο – βάσει και του αντίστοιχου δείκτη που έχει δημιουργήσει η UBS, του UBS Index of Investor Optimism. Ο εν λόγω δείκτης έχει υποχωρήσει στις 44 μονάδες για τον μήνα Νοέμβριο, έναντι 70 μονάδων που ήταν τον προηγούμενο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει αγγίξει ο UBS Index of Investor Optimism από τον Σεπτέμβριο του 2005, ενώ διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο του φετινού γ’ τριμήνου που ήταν στις 76 μονάδες αλλά και από τον αντίστοιχο μέσο όρο του α’ εξαμήνου 2007, όπου είχε φθάσει στις 88 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v