Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλλεται από παντού η Wall (update)

Διευρύνονται οι απώλειες της Wall Street καθώς στο ήδη επιβαρημένο κλίμα από την άνοδο του πετρελαίου και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της FED προστίθεται η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλά 2 ετών αλλά και του δείκτη των δεικτών. Πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη. Αργία αύριο στη Wall λόγω εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Πτωτική πορεία καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street με την άνοδο του πετρελαίου προς τα 100 δολάρια και τις χαμηλότερες προβλέψεις της FED για την αμερικανική οικονομία να επιβαρύνουν την ψυχολογία της αγοράς. Σημαντικές απώλειες για Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Michigan βρέθηκε σε χαμηλά 2 ετών το Νοέμβριο καθώς διαμορφώθηκε στο 76,1 από 80,9 τον Οκτώβριο και 92,1 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Χειρότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκε και ο δείκτης των δεικτών τον Οκτώβριο καθώς υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειώσει πτώση κατά 0,3%.

Στο μεταξύ νέα άνοδο στα 99,88 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφει η τιμή του αργού με τους αναλυτές να θεωρούν απλά θέμα χρόνου την διάσπαση του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων. Η ενίσχυση του μαύρου χρυσού αποδίδεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Royal Dutch Shell ότι προχωρά σε μείωση παραγωγής κατά 50% στη μονάδα που διαθέτει στον Καναδά.

Στο μεταξύ αρνητικά επιδρούν οι νέες χαμηλότερες εκτιμήσεις της FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2008. Η Κεντρική Τράπεζα εκτίμησε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα κινηθεί μεταξύ 1,8% και 2,5% το 2008 έναντι προηγούμενων προβλέψεων για άνοδο μεταξύ 2,5% και 2,75%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η υποχώρηση του δολαρίου προς τα επίπεδα των 1,48 αλλά και η πτώση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου του οποίου η απόδοση υποχώρησε κάτω από το 4%, για πρώτη φορά από το 2005.

Απώλειες σημειώνει η Freddie Mac καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Στις υπόλοιπες ειδήσεις γύρω από την οικονομία οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 11.000, στις 330.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 12.879 μονάδες με πτώση 1,0%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,34% στις 2.562 μονάδες. Απώλειες 1,17% για τον S&P που κινείται στις 1.422 μονάδες.

Όπως σημειώνουν αναλυτές της Wall με βάση την τεχνική ανάλυση τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P κινήθηκαν χαμηλότερα του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, ενώ ο Nasdaq διαμορφώθηκε ακριβώς στο ΚΜΟ των 200. Σύμφωνα με τους ίδιους οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε ξεκάθαρο πτωτικό κανάλι.

Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή αύριο Πέμπτη 22 Νοεμβρίου λόγω του εορτασμού της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή θα κλείσει νωρίτερα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στις 6.129 μονάδες με πτώση 1,56%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχωρεί κατά 1,48%, στις 7.514 μονάδες. Απώλειες 1,79% για τον CAC 40, που κινείται στις 5.408 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v