Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FED: Μειώνει τις προβλέψεις ανάπτυξης 2008

Νέες, χαμηλότερες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2008 δίνει η Federal Reserve, εκτιμώντας πλέον ότι η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί με ρυθμό 1,8% - 2,5% το 2008. Ωστόσο, δίνει εκτίμηση για ήπιο πληθωρισμό.

FED: Μειώνει τις προβλέψεις ανάπτυξης 2008
Νέες, χαμηλότερες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2008 δίνει η Federal Reserve, εκτιμώντας πλέον ότι η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί με ρυθμό 1,8% - 2,5% το 2008 έναντι πρόβλεψης τον Ιούνιο για ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-2,75%.

Ωστόσο, δίνει εκτίμηση για ήπιο πληθωρισμό στο επόμενο έτος. Ειδικότερα, εκτιμά επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο 1,8%-2,1% το 2008 έναντι 2,95% μέχρι στιγμής το έτος.

Παράλληλα, η Fed ”βλέπει” οικονομική ανάπτυξη περί το 2,6% για το 2009 και το 2010, με ήπια επίπεδα πληθωρισμού.

Εν τω μεταξύ, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο δείχνουν ότι πολλά μέλη της επιτροπής σχολίαζαν ότι η απόφαση για μείωση επιτοκίων είναι ”οριακή”.

Τα πρακτικά αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής αντιμετώπισαν τη μείωση επιτοκίων ως ”σημαντική επιπλέον εξασφάλιση” έναντι αναπάντεχα ισχυρής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, οι συνθήκες στις χρηματαγορές αναφέρονται ως ”ευάλωτες”.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία για τη μείωση των επιτοκίων στο 4,5% δεν ήταν ομόνυμη, με τον πρόεδρο της Fed του Kansas, Thomas Hoenig να ψηφίζει αρνητικά, προβλέποντας ”αξιόλογη” ανάπτυξη στα επόμενα τρίμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v