Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπούλημα στη Wall - Κάτω από τις 13.000 ο Dow

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν κοντά στα χαμηλά τριμήνου, καθώς η υποβάθμιση της σύστασης της Citigroup από την Goldman Sachs αναζωπύρωσε τους φόβους για διεύρυνση της πιστωτικής κρίσης. Πτωτικά κλείσιμο και στις ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε η αμερικανική αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν κοντά στα χαμηλά τριμήνου, καθώς η υποβάθμιση της σύστασης της Citigroup από την Goldman Sachs αναζωπύρωσε τους φόβους για διεύρυνση της πιστωτικής κρίσης.

Ειδικότερα, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας διεξήχθη εν μέσω έντονης επιφυλακτικότητας και σημαντικών ρευστοποιήσεων, λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών για διεύρυνση της πιστωτικής κρίσης και ενδεχόμενης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας.

Κύρια αιτία ήταν η υποβάθμιση από την Goldman Sachs της σύστασης για τον τίτλο της Citigroup σε ”sell” από ”neutral”, που βασίστηκε στην εκτίμηση του διεθνούς οίκου ότι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε διαγραφές της τάξης των 15 δισ. δολαρίων εντός των δύο επόμενων τριμήνων.

Το κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω η υποχώρηση 10% στα καθαρά κέρδη τριμήνου αλλά και η μείωση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη στο σύνολο του έτους του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου πώλησης οικιακού εξοπλισμού στις ΗΠΑ, Lowe’s.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε επίσης ο τίτλος της Northern Rock, η οποία ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις εξαγοράς που έχει δεχθεί είναι αρκετά χαμηλότερες από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της στην συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος και της μειωμένης συναλλακτικότητας εν όψει της αργίας για τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών την Πέμπτη, ο Dow Jones έκλεισε για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 13.000 μονάδων και συγκεκριμένα στις 12.958,44 μονάδες, με απώλειες 1,66%.

Ο Nasdaq υποχώρησε επίσης κατά 1,66% και διαμορφώθηκε στις 2.593,38 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.433,27 μονάδες, ήτοι 1,75% χαμηλότερα.

Ο όγκος συναλλαγών στο ΝΥSE λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης κυμαινόταν στο 1,01 δισ. μετοχές με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 5, ενώ από πλευράς συναλλαγών πρωταγωνίστησαν οι Citigroup και Countrywide Financial Corp.

Σε ότι αφορά στον Nasdaq, ο όγκος συναλλαγών λίγο πριν τη λήξη διαμορφωνόταν στο 1,41 δισ. μετοχές με τη σχέση πτωτικών-ανοδικών στο 4 προς 1 και τις Powershares QQQ Trust, E Trade Financial Corp και Microsoft να εμφανίζουν τις υψηλότερες συναλλαγές.

Εν τω μεταξύ, παρά την έντονη νευρικότητα που επικράτησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του energy complex στον απόηχο της συνάντησης του OPEC και ενόψει της αργίας των Ευχαριστιών, τα συμβόλαια του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου, ενώ διαπραγματεύθηκαν μεταξύ 93,16 και 95,15 δολαρίων, έκλεισαν τελικά στα 94,64 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 0,85%.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 5,23%, στα 18,11 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής κατέγραψε απώλειες 4,28%, στα 12,97 δολάρια. Απώλειες 2,52% για το δικαίωμα της 3E, στα 59,90 δολάρια, ενώ σχεδόν στάσιμο παρέμεινε το δικαίωμα της TOUSA στα 0,14 σεντς.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,71% και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, στις 6.120,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε στις 7.511,97 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,32%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 5.432,57 μονάδες, 1,65% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v