Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ”κόκκινο” η Wall με αιχμή τις τράπεζες

Με σημαντικές απώλειες που εντάθηκαν προς το κλείσιμο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς στη νευρικότητα για τις διαγραφές ζημιών από subprime προστίθενται οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και οικονομική ύφεση. Κατέρρευσε η μετοχή της ΤOUSA (-52%) στα 12 σεντς. Κλείσιμο σε χαμηλότερα επίπεδα και για τις ευρωαγορές.

Με σημαντικές απώλειες που εντάθηκαν προς το κλείσιμο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς στη νευρικότητα για τις διαγραφές ζημιών από subprime προστίθενται οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και οικονομική ύφεση. Με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 13,110,05 μονάδες με απώλειες 0,91% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,98% στις 2.618,51 μονάδες. Απώλειες 1,32% για τον S&P 500, στις 1.451,15 μονάδες.

Ο όγκος ήταν σαφώς χαμηλότερος των προηγούμενων ημερών, καθώς στο NYSE άλλαξαν χέρια 971 εκατ. μετοχές με την αναλογία ανοδικών-πτωτικών πάνω από 4 προς 1 ενώ στον Nasdaq ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. μετοχές με τις πτωτικές να υπερβαίνουν τις ανοδικές μετοχές, με σχέση 3 προς 1.

Τη σημερινή συνεδρίαση σηματοδότησαν τα στοιχεία πληθωρισμού και αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, αλλά και οι ισχνές προβλέψεις από Applied Material και JC Penney.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν το άνοιγμα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε ανάλογα των εκτιμήσεων τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα έτρεξε με ρυθμό 0,3%, ενώ ο δομικός, που δεν συμπεριλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,2%.

”Ο δομικός πληθωρισμός είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα που επιθυμεί η Fed” εξηγεί ο Peter Cardillo, αναλυτής της Avalon, εξηγώντας ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων ενδέχεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε στάση αναμονής, σε ότι αφορά τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμός εκφράζεται και για την αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις 339.000 αιτήσεις.

”Η τάση στα επιδόματα δείχνει μια αδυναμία στην αγορά εργασίας που εάν συνεχιστεί, θα αποτελεί ένδειξη οικονομικής ύφεσης”, σχολιάζει ο Tony Crescenzi, αναλυτής ομολόγων της Miller Tabak.

Το πετρέλαιο κινήθηκε και πάλι χαμηλότερα, κλείνοντας στα 93,43 δολάρια το βαρέλι, μετά και την αναπάντεχη αύξηση στα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στην αγορά, ο προβληματισμός για τους χρηματοοικονομικούς τίτλους παραμένει, καθώς σήμερα η Barclays ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προβλέψεις 2,7 δισ. δολ. για πιθανές ζημιές από την αγορά subprime. Ωστόσο, το ποσόν ήταν μικρότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της μετοχής της στο Λονδίνο κατά 5%.

Ωστόσο, οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall, με τον τίτλο της Citigroup να υποχωρεί κατά 5% προς τα 34,2 δολάρια.

Πιέσεις στον τίτλο της General Electric μετά την ανακοίνωσε ότι ένα αμοιβαίο με κεφάλαια 5 δισ. δολ. της General Electric Asset Management κατέγραψε ζημιές λόγω επενδύσεων σε ενυπόθηκα δάνεια, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στους επενδυτές 98 σεντς στο δολάριο.

Κέρδη για τη Merrill Lynch μετά την ανακοίνωση για διορισμό του John Thain στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, με αποτέλεσμα και την αναβάθμιση του τίτλου σε ”outperform” από την Credit Suisse.

Πτώση άνω του 4% για τον τίτλο της Applied Materials μετά την πρόβλεψη της εταιρίας ότι τα έσοδα δ’ τριμήνου ενδέχεται να υποχωρήσουν έως και 18% λόγω ισχνής ζήτησης.

Πιέσεις και στη μετοχή της JC Penney μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων κερδοφορίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το δικαίωμα του ΟΤΕ κατέγραφε κέρδη 0,27%, στα 18,72 δολάρια, ενώ πτώση 2,09% κατέγραφε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,11 δολάρια. Πτώση 2,43% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 59,90 δολάρια, ενώ η μετοχή της Tousa έχανε το ήμισυ της αξίας της (-52%), στα 12 σεντς.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,13% στις 6.359,6 μονάδες, ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,49%, στις 7.667,03 μονάδες. Πτώση 0,93% για τον CAC στο Παρίσι, στις 5.561,13 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v