Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σκωτσέζικο ντους” στο φινάλε για τη Wall

Συνεδρίαση μικρού εύρος διακύμανσης που εξελίχθηκε σε ”σκωτσέζικο ντους” κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. Η στάση αναμονής και η έκδηλη επιφυλακτικότητα έδωσαν τη θέση τους σε ρευστοποιήσεις θέσεων με αφορμή την νέα άνοδο της τιμής του αργού αλλά και τις ”εκτιμήσεις” ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων λόγω των θετικών macro. Κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Συνεδρίαση μικρού εύρος διακύμανσης που εξελίχθηκε σε ”σκωτσέζικο ντους” κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης. Η στάση αναμονής και η έκδηλη επιφυλακτικότητα έδωσαν τη θέση τους σε ρευστοποιήσεις θέσεων με αφορμή την νέα άνοδο της τιμής του αργού αλλά και τις εκτιμήσεις ότι η FED δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων. Κέρδη σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη.

Αναλυτές της αγοράς σχολίαζαν ότι η Wall επιχείρησε κατά τη σημερινή συνεδρίαση να σταθεροποιηθεί καθώς τα προβλήματα που υπήρχαν την προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι το αδύναμο δολάριο, το subprime και η υψηλή τιμή του αργού παραμένουν.

Αρχικά επέδρασαν θετικά στις διαθέσεις των επενδυτών τα μακροοικονομικά στοιχεία με το δείκτη τιμών παραγωγού να αυξάνεται κατά 0,1% τον Οκτώβριο έναντι προβλέψεων για άνοδο. Τον ίδιο μήνα οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 0,2% σε σχέση με προβλέψεις για άνοδο κατά 0,1%.

Ωστόσο τα καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη ερμηνεύτηκαν από μερίδα της αγοράς ως τροχοπέδη για μια νέα μείωση των επιτοκίων από τη FED.

Στο μεταξύ οι πετρελαικές τιμές έκλεισαν στα 94,09 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας ημερήσια άνοδο 3,20% και κοντά στο υψηλό της ημέρας των 94,37 δολ./βαρέλι.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης ο B. Bernanke και η FED με αφορμή την απόφαση να δημοσιοποιούνται προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία ανά τρίμηνο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Η FED ”εγκαταλείπει” τη πρακτική της ενημέρωσης του κοινού δύο φορές το χρόνο ώστε να καταστούν ευκρινέστερα τα κριτήρια λήψης των αποφάσεων, σύμφωνα με τον Bernanke.

Κέρδη της τάξεως του 4% περίπου σημείωσε η Merrill Lynch ύστερα από την έντονη φημολογία (η οποία επιβεβαιώθηκε) ότι ο CEO του NYSE, J. Thain, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού, ενώ άνοδο 4,6% περίπου σημείωσε η Bear Sterns, παρά την ανακοίνωση για διαγραφές 1,2 δισ. δολ. κατά το δ΄ τρίμηνο.

Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης το δικαίωμα του ΟΤΕ υποχωρούσε κατά 2,34%, στα 18,74 δολάρια, ενώ κέρδη 0,15% κατέγραφε το δικαίωμα της Εθνικής, στα 13,44 δολάρια. Κέρδη 2,96% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 61,5 δολάρια, ενώ η μετοχή της Tousa παρέμεινε περίπου αμετάβλητη στα 0,25 σεντς.

Στο ΝΥSE περισσότερα από 1 δισ. χαρτιά άλλαξαν χέρια, ενώ στο Nasdaq ξεπέρασαν τα 1,52 δισ. Στο NYSE oι υψηλότεροι όγκοι συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στη Citigroup, την Ford αλλά και την Merrill Lynch.

Από τις μετοχές του Dow 30 μόλις 9 κρατήθηκαν στο πράσινο με την Wal – Mart και την Coca Cola να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ, στον αντίποδα βρέθηκαν οι Walt Disney (-3,4%) και Μicrosoft (1,89%).

Ο Dow Jones κινήθηκε στις 13.223 μονάδες με πτώση 0,62%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,1%, στις 2.644 μονάδες. Απώλειες 0,72% για τον S&P, στις 1.470 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,1%, στις 6.432 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 1,35%, στις 5.613 μονάδες. Ανοδος 0,07% για τον DAX 30, στις 7.783 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v