Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπια πτώση στη Wall εν μέσω νευρικότητας

Απώλειες, ήπιας κλίμακας πάντως, καταγράφει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με το κλίμα νευρικότητας να διατηρείται και τους επενδυτές να αποτιμούν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ”δείχνουν” οικονομική ύφεση και τις ισχνές προβλέψεις κερδοφορίας των Applied Materials και JC Penney. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Απώλειες καταγράφει η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, με το κλίμα νευρικότητας να διατηρείται και τους επενδυτές να αποτιμούν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας που ”δείχνουν” οικονομική ύφεση και τις ισχνές προβλέψεις κερδοφορίας των Applied Materials και JC Penney.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν το άνοιγμα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε ανάλογα των εκτιμήσεων τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα έτρεξε με ρυθμό 0,3%, ενώ ο δομικός, που δεν συμπεριλαμβάνει είδη διατροφής και ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 0,2%.

”Ο δομικός πληθωρισμός είναι πλέον πάνω από τα επίπεδα που επιθυμεί η Fed” εξηγεί ο Peter Cardillo, αναλυτής της Avalon, εξηγώντας ότι η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων ενδέχεται να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα σε στάση αναμονής, σε ότι αφορά τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμός εκφράζεται και για την αύξηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις 339.000 αιτήσεις.

”Η τάση στα επιδόματα δείχνει μια αδυναμία στην αγορά εργασίας που εάν συνεχιστεί, θα αποτελεί ένδειξη οικονομικής ύφεσης”, σχολιάζει ο Tony Crescenzi, αναλυτής ομολόγων της Miller Tabak.

Το πετρέλαιο κινείται και πάλι χαμηλότερα, στα 92,5 δολάρια το βαρέλι, μετά και την αναπάντεχη αύξηση στα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Στην αγορά, ο προβληματισμός για τους χρηματοοικονομικούς τίτλους παραμένει, καθώς σήμερα η Barclays ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε προβλέψεις 2,7 δισ. δολ. για πιθανές ζημιές από την αγορά subprime. Ωστόσο, το ποσόν ήταν μικρότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, με αποτέλεσμα την άνοδο της τιμής της μετοχής της στο Λονδίνο κατά 5%.

Πιέσεις στον τίτλο της General Electric μετά την ανακοίνωσε ότι ένα αμοιβαίο με κεφάλαια 5 δισ. δολ. της General Electric Asset Management κατέγραψε ζημιές λόγω επενδύσεων σε ενυπόθηκα δάνεια, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στους επενδυτές 98 σεντς στο δολάριο.

Κέρδη για τη Merrill Lynch μετά την ανακοίνωση για διορισμό του John Thain στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου, με αποτέλεσμα και την αναβάθμιση του τίτλου σε ”outperform” από την Credit Suisse.

Πτώση άνω του 4% για τον τίτλο της Applied Materials μετά την πρόβλεψη της εταιρίας ότι τα έσοδα δ’ τριμήνου ενδέχεται να υποχωρήσουν έως και 18% λόγω ισχνής ζήτησης.

Πιέσεις και στη μετοχή της JC Penney μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων κερδοφορίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 13,214 μονάδες με απώλειες 0,13% ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,31% στις 2.638 μονάδες. Απώλειες 0,33% για τον S&P 500, στις 1.465 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,13% στις 6.359,6 μονάδες, ενώ ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,49%, στις 7.667,03 μονάδες. Πτώση 0,93% για τον CAC στο Παρίσι, στις 5.561,13 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v