Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Έρχεται επιβράδυνση-μειώσεις επιτοκίων

Αυξημένες πιθανότητες επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας το 2008 ”βλέπουν” οι Citigroup και Goldman Sachs, εκτιμώντας όμως ότι αυτό θα οδηγήσει τη Federal Reserve σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων. Δεν έχει φτάσει στο τέλος της η αγορά ”ταύρων” που ξεκίνησε το 2003, σημειώνει η Citi.

Citigroup: Έρχεται επιβράδυνση-μειώσεις επιτοκίων
Αυξημένες πιθανότητες επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας το 2008 ”βλέπουν” οι Citigroup και Goldman Sachs, εκτιμώντας όμως ότι αυτό θα οδηγήσει τη Federal Reserve σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, η εύθραυστη εικόνα στις αγορές και η απειλή χρηματοοικονομικής αστάθειας δείχνουν ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι περιμένουν στην παρούσα φάση οι αγορές, ενώ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υπερβολών στις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σημειώνει η Citi.

Ο οίκος εκτιμά ότι τα προβλήματα στην αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη οικονομική επιβράδυνση που θα εμφανίσουν οι ΗΠΑ και στο πρώτο τρίμηνο του 2008 θα οδηγήσουν τη Federal Reserve σε μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα.



Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα έχει περιθώριο μειώσεων επιτοκίων, σημειώνει, καθώς η επιβράδυνση θα κρατήσει τον δομικό πληθωρισμό σε ελεγχόμενα επίπεδα στις ΗΠΑ.

Οι μειώσεις επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα της εταιρικής κερδοφορίας (εκτός των τραπεζών) και τη ραγδαία ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες αγορές, αποτελούν και τις ”αντιστάσεις” της παγκόσμιας οικονομίας στη διαφαινόμενη επιβράδυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, εάν η παγκόσμια ανάπτυξη ξεφύγει από την απειλή περαιτέρω κλυδωνισμών στις χρηματιστηριακές και πιστωτικές αγορές λόγω της αμερικανικής αγοράς subprime, εντός του 2008 αναμένεται να προκύψουν ευκαιρίες για μεγαλύτερη έκθεση σε επενδύσεις με υψηλό ρίσκο.

Ειδικότερα για τις μετοχές, η Citi αναφέρει ότι η αγορά ”ταύρων” που ξεκίνησε το 2003 ωριμάζει, αλλά δεν έχει φτάσει στο τέλος της. Μια πιθανή επιβράδυνση θα απειλήσει τα εταιρικά κέρδη, αλλά οι μειώσεις επιτοκίων αναμένεται να παράσχουν στήριξη.

Ταυτόχρονα, οι ισχνές προοπτικές των υπόλοιπων επενδυτικών κατηγοριών θα ενισχύσουν το ενδιαφέρον για μετοχές και ίσως οδηγήσουν σε βελτίωση των αποτιμήσεών τους. Ωστόσο, αναμένεται να διατηρηθούν τα υψηλότερα επίπεδα μεταβλητότητας.

Σε γεωγραφική βάση, η Citi εκφράζει την προτίμησή της στις μετοχές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τους τίτλους σε Ιαπωνία και ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή έκθεσή της, η Goldman Sachs ”συμφωνεί” με τη Citigroup τόσο στις αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ το 2008 όσο και στις προσδοκίες για πολλές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed.

Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι του διεθνούς οίκου τόνισαν ότι πλέον προβλέπουν πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο 3% έως τα μέσα του 2008 - ήτοι έξι μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα στο 4,5%.

Όπως αναφέρει η Goldman, ο βασικός λόγος είναι ότι η επιδείνωση της κρίσης στη στεγαστική αγορά των ΗΠΑ έχει αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης το 2008 σε 40%-45% από 30%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v