Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές ανησυχίες για νέα ισχυρή κρίση

Οι αγορές ακολουθούν μετέωρα βήματα. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν αυτήν την αβεβαιότητα σχεδόν με τρόμο, φοβούμενοι ότι μια νέα ισχυρή κρίση βρίσκεται προ των πυλών. Η ρευστότητα ”στεγνώνει”, η ΕΚΤ δηλώνει ότι είναι έτοιμη για νέες ενέσεις ρευστότητας και η αμερικανική οικονομία ”παλεύει” με το φάσμα της ύφεσης.

των Gillian Tett, Jennifer Hughes από το Λονδίνο

και Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι το χρηματοοικονομικό σύστημα οδηγείται σε νέα πιστωτική κρίση, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέες απώλειες τους χρηματοοικονομικούς ομίλους και φυσικά να πλήξει και την πραγματική οικονομία.

Οι πιστωτικές αγορές βρίσκονται σε τέτοια επίπεδα ώστε οι επενδυτές θεωρούν απόλυτα πιθανή την ύφεση στις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον προειδοποιούν τραπεζίτες αλλά και οικονομολόγοι.

”Η ύφεση μοιάζει να έχει προεξοφληθεί”, σημειώνει ο κ. Jan Loeys, οικονομολόγος της JP Morgan, προσθέτοντας δε ότι οι αγορές εισήλθαν σε ”διαδικασία πανικού” την περασμένη εβδομάδα. ”Οι πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες όλο και αυξάνονται, με ζητούμενο να καταστούν περισσότερο ενεργητικές, εάν τουλάχιστον δεν επιθυμούν μια νέα κατάρρευση των αγορών πίστης”.

Τα spreads των swaps διευρύνθηκαν απότομα για τα κρατικά βρετανικά (gilts) και τα αμερικανικά ομόλογα (treasuries), καθώς οι επενδυτές προτιμούν να στραφούν στην ασφάλεια αλλά και στην ποιότητα, φοβούμενοι ότι αρκετές ακόμη τράπεζες θα προχωρήσουν σε απομειώσεις ενεργητικού.

Τα spreads και στα ομόλογα υψηλής αξιολόγησης επίσης ενισχύονται, ενώ το ίδιο ισχύει στην ισοτιμία γεν – δολαρίου, με τη ρευστότητα να εξατμίζεται σε αρκετές πιστωτικές αγορές.

Ο κ. Peter Sutherland, πρόεδρος της Goldman Sachs International αλλά και της BP, προσθέτει και αυτός τη ”φωνή” του στους απαισιόδοξους. ”Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε… μαύρο χάλι”, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο TV3. ”Υπάρχουν τεράστια προβλήματα… τα οποία δεν εξετάστηκαν με τον ορθό τρόπο κατά την περίοδο παροχής ενέσεων ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα. Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επικίνδυνη καμπή. Νομίζω ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τουλάχιστον στο α’ εξάμηνο, προκαλώντας ακόμη ισχυρότερα πλήγματα”.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα και οι ανησυχίες οδήγησαν την ΕΚΤ στην ανακοίνωση (την Παρασκευή 23/11) ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει και σε νέες ενέσεις ρευστότητας την τρέχουσα εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών η ρευστότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές μοιάζει να έχει ”στεγνώσει” καθώς οι τράπεζες δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν η μία την άλλη.

Παράλληλα οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη Federal Reserve και στο κατά πόσο θα ακολουθήσει την ΕΚΤ και θα προχωρήσει και αυτή σε νέες ενέσεις ρευστότητας.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Fed είτε θα ακολουθήσει την ΕΚΤ, είτε θα προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου discount (αυτό με το οποίο δανείζει τις τράπεζες), είτε μπορεί να ανακοινώσει ακόμη πιο δραστικά μέτρα.

Ο κ. Ben Bernanke μάλλον θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τις αγορές ότι η Fed γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Ένας, δε, από τους λόγους που κυριολεκτικά καταρρακώνει την επενδυτική εμπιστοσύνη είναι το ύψος των διαγραφών ζημιών από τις τράπεζες και το πού τελικά αυτό θα φτάσει. Αρχικά η αμερικανική κυβέρνηση υπολόγιζε τις απώλειες από το subprime στα 50 δισ. δολάρια. Όμως οι επενδυτικοί οίκοι αναμένουν ότι αυτές θα κυμανθούν από 200 έως και 500 δισ. δολάρια, ενώ θα εξαπλωθούν και σε άλλους τομείς των πιστωτικών αγορών, όπως είναι για παράδειγμα οι πιστωτικές κάρτες.

Ο κ. Lawrence Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, σε άρθρο του στους ”FT” τονίζει χαρακτηριστικά ότι ”όλα υποδεικνύουν πως η ύφεση στις ΗΠΑ ”περνά” και στην παγκόσμια οικονομία”.

Ένας ακόμη λόγος ανησυχίας είναι ποιοι ακριβώς χρηματοοικονομικοί όμιλοι θα υποστούν τα ισχυρότερα ”χτυπήματα”. Ως αποτέλεσμα οι έξι μεγαλύτεροι ορκωτοί λογιστές έχουν αποφασίσει να δημιουργήσουν έναν κοινό τρόπο αξιολόγησης των τραπεζικών μετοχών.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v