Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Έφτασε η στιγμή για αγορές;

Οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων –ανεξάρτητα εάν έχουν υψηλή έκθεση στην αγορά subprime– βρίσκονται αντιμέτωπες με εκτεταμένο sell-off. Η υποχώρηση στις αποτιμήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργεί σαφείς επενδυτικές ευκαιρίες. Πιθανώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος να μην είναι έτοιμος για ”ολική επαναφορά”, αλλά καλό θα ήταν οι επενδυτές να μην τον διαγράψουν.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη The Short View

Ο κ. Richard Branson φαίνεται ότι αποφάσισε πως έφτασε η στιγμή για αγορές μετοχών χρηματοοικονομικών ομίλων. Άραγε έχει δίκιο;

Η Northern Rock αποτελεί ειδική περίπτωση. Αλλά θα ήταν σωστό να υπογραμμιστεί ότι το εκτεταμένο sell-off στις μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων είναι υπερβολικό.

Πρώτον, το sell-off στον συγκεκριμένο κλάδο βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη εναρμόνιση με τη γενικότερη διάθεση των επενδυτών. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακολουθήσει σχεδόν ταυτόσημη πορεία με τις αγορές κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας. Όμως αυτή η σύμπνοια ”έσπασε” μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο.

Το τελευταίο 12μηνο ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World έχει ενισχυθεί 8%, ενώ ο χρηματοοικονομικός κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υποχωρήσει 14%. Αυτό το χάσμα δεν μοιάζει λογικό. Βάσει, δε, αυτής της λογικής, το να σορτάρεις την αγορά και ταυτόχρονα να αγοράζεις μετοχές τραπεζικών ομίλων μοιάζει λογική κίνηση.

Δεύτερον, βάσει αποτίμησης οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων είναι φθηνές. Ο χρηματοοικονομικός δείκτης του S&P 500 διαπραγματεύεται 11 φορές χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα κέρδη. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο 10ετίας.

Τρίτον, οι φόβοι για την πιστωτική κρίση ίσως είναι υπερβολικοί. Οι μετοχές χρηματοοικονομικών ομίλων ανεβοκατεβαίνουν ακολουθώντας τον δείκτη ABX, δηλαδή τον δείκτη στον οποίο είναι εισηγμένες μετοχές ομίλων παροχής στεγαστικών δανείων.

Η πορεία του ABX εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, με κυριότερο εξ αυτών έναν παλιομοδίτικο φόβο. Σύμφωνα με τη Societe Generale, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει δημιουργηθεί βάσει του σεναρίου ότι ο… Αρμαγεδώνας των αγορών καταφθάνει. Βάσει αυτού του δραματικού σεναρίου τα 2/3 των υπαρχόντων στεγαστικών δανείων δεν πρόκειται να αποπληρωθούν.

Επιπρόσθετα όλο το ”καράβι” των χρηματοοικονομικών ομίλων βυθίζεται. Ως εκ τούτου, εταιρίες οι οποίες δεν έχουν άμεση έκθεση στην πιστωτική κρίση ή στα ειδικού τύπου επενδυτικά εργαλεία αυτή τη στιγμή υποχωρούν, με τις αποτιμήσεις τους να καθίσταται ακόμη πιο ελκυστικές.

Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις απλώς αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της κερδοφορίας του κλάδου, ενώ το χειρότερο σενάριο για το μέλλον των πιστωτικών αγορών δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανο.

Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το εκτεταμένο sell-off σαφώς προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες. Η Northern Rock ίσως είναι μία εξ αυτών. Από την άλλη πλευρά, πάντως, ας μη βιαστούμε να υποθέσουμε ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος είναι έτοιμος για… ολική επαναφορά.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v