Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετοχές ανάπτυξης Vs μετοχές αξίας

Η ”μάχη” μεταξύ των μετοχών αξίας και αυτών ανάπτυξης συνεχίζεται αμείωτη στις διεθνείς αγορές. Το ποιος θα είναι ο νικητής αυτού του ”αγώνα”, όπως σημειώνει ο John Galakis, επικεφαλής της Quant Research, θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας όσο και από τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης.

του John Galakis, αναλυτή της ABN Amro Asset Management,

από την στήλη View of the Day

Μετά την ανάκαμψη των μετοχών ”ανάπτυξης” φέτος και την ταυτόχρονη βύθιση των μετοχών χρηματοοικονομικών ομίλων, οι μετοχές ”αξίας” δεν μοιάζουν, πλέον, τόσο ακριβές, εάν φυσικά συγκριθούν με τις ”αντίπαλες” μετοχές ”ανάπτυξης”, σύμφωνα με τον John Galakis, επικεφαλής της Quant Research, μονάδα της ABN Amro Asset Management.

Όμως η σχετική ελκυστικότητα των δύο αυτών ”μορφών” επενδύσεων θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία της οικονομίας όσο και από το μέγεθος της πτώσης στον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως φροντίζει να προσθέσει ο κ. Galakis.

”Η ”διαφορά” 5% μεταξύ των μετοχών αξίας και των μετοχών ανάπτυξης από τις 20 Ιουλίου έως και σήμερα και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει οδηγήσει το spread αποτίμησης μας για τον MSCI World σε ουδέτερα επίπεδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι μετοχές και των δύο ”μορφών” διαπραγματεύονται, αυτή τη στιγμή, κοντά στο μέσο ιστορικό τους επίπεδο”.

Αυτή η πορεία, προσθέτει ο αναλυτής, οφείλεται στην πρόβλεψη ότι η αμερικανική οικονομία θα χαλαρώσει περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξής της, αλλά και στους ισχυρούς φόβους για την πορεία των χρηματαγορών, λόγω της πιστωτικής κρίσης. Ο παραπάνω συνδυασμός ασκεί πιέσεις στις παραδοσιακές επενδυτικές αξίες.

”Η χαμηλή πτήση στις μετοχές αξίας αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ”φτωχή εμφάνιση” του χρηματοοικονομικού κλάδου. Η βαρύτητα του συγκεκριμένου κλάδου στον δείκτη MSCI World Value είναι 37%, ενώ η αντίστοιχη για τις μετοχές ανάπτυξης είναι μόλις 11%”, σημειώνει ο κ. Galakis.

Επομένως, εάν οι επενδυτές θεωρούν βέβαιη τη χαλάρωση στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, θα στραφούν στις μετοχές ανάπτυξης. Αντίθετα εάν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η πιστωτική κρίση χαλαρώνει, τότε η πρώτη επενδυτική επιλογή θα είναι οι μετοχές αξίας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v