Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα, το σημείο-κλειδί για τις αγορές

Ο δείκτης Vix εξακολουθεί να διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Έως έναν βαθμό εμφανίζονται ικανοί να χειριστούν την έντονη μεταβλητότητα. Όμως, εάν και τα κέρδη του S&P 500 αποδειχτούν απογοητευτικά, τότε πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει η πτώση;

του Jamie Chisholm,

από τη στήλη ”The Short View”

Οι ταλαιπωρημένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να προσφέρουν τις δικές τους Ευχαριστίες, σε περίπτωση όμως που η αμερικανική αγορά επιστρέψει σε θετική πορεία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αργιών.

Καθώς η σημερινή (23/11) συνεδρίαση της Wall Street θα έχει μικρή διάρκεια (λόγω ημιαργίας), θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι τη συνεδρίαση της Δευτέρας προκειμένου οι όγκοι συναλλαγών να επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη μεγαλύτερη μεταβλητότητα (volatility). Ο δείκτης Vix του Chicago Board Options Exchange (CBOE) διατηρείται σε υψηλά αν όχι σε ”φουσκωμένα” επίπεδα, δείχνοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να φοβούνται το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης.

Μετά τη διαμόρφωση του Vix χαμηλότερα από τις 10 μονάδες, ο δείκτης αγγίζει αυτή τη στιγμή τις 26,8. Έφτασε σε υψηλό τεσσάρων ετών, στις 31,09 μονάδες, στις 12/11. Όμως αυτό επιτεύχθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία ο S&P 500 υποχώρησε ”μόλις” 1%, ποσοστό το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και… αμελητέο, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Πιθανή χαλάρωση του Vix ίσως να σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πλέον περισσότερο προετοιμασμένοι –και πιθανώς ικανοί– να αντιμετωπίσουν την έντονη μεταβλητότητα των αγορών. Όμως, δεν σημαίνει ότι πιστεύουν πως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα υπάρξει ηρεμία.

Εάν, λοιπόν, υποθέσουμε ότι η τρέχουσα πιστωτική κρίση χαλαρώσει, ποιο θα είναι το μέλλον για τις αμερικανικές μετοχές; Οι επενδυτές θα στραφούν σε περισσότερο ”κοινότοπα” στοιχεία, όπως για παράδειγμα στην επιχειρηματική κερδοφορία.

Παρά τις ανησυχίες για υποχώρηση της αμερικανικής ανάπτυξης περισσότερο από το αναμενόμενο, η πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη του S&P 500 τοποθετείται στο 3,4% για το δ’ τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial. Πρόκειται για σαφή βελτίωση σε σύγκριση με τις απώλειες 3,3% στο γ’ τρίμηνο, αν και ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα παραμείνει το βασικό ”βαρίδι”.

Βάσει της Thomson Financial, ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα εμφανίσει πτώση κερδών 19% στο δ’ τρίμηνο, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο όπου αυτή είχε αγγίξει το 21,8%.

Σε ό,τι αφορά το 2008, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου θα υποχωρήσουν μόλις 1% στο α’ τρίμηνο του επόμενου έτους. Δηλαδή μπορούν να βοηθήσουν την αγορά να επιτύχει μέση αύξηση κερδών 8,7%.

Πορεία αρκετά υγιής, αλλά αυτές οι προβλέψεις είναι ρεαλιστικές;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v