Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μικτή ήταν η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς με κέρδη έκλεισαν τόσο το Παρίσι όσο και το Λονδίνο, ενώ πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη. Απώλειες κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς η ισχυροποίηση του ευρώ θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές τους.

Με κέρδη κατάφεραν να κλείσουν τόσο το Παρίσι, όσο και το Λονδίνο, ενώ συνεχίζει να υποχωρεί η Φρανκφούρτη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχθηκαν σημαντικές πιέσεις, μετά την υποβάθμιση του κλάδου από την επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ, Goldman Sachs.

”Κάθε πιθανότητα βελτίωσης της απόδοσης του κλάδου των αυτοκινήτων, είναι πιθανό να υπονομευτεί από την ταχεία ισχυροποίηση του ευρώ”, σχολίασε η Goldman Sachs.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών συνέχισαν να υποχωρούν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ισχυροποίηση του ευρώ θα καταστήσει μη ανταγωνιστικές τις εξαγωγές τους, ενώ ο κλάδος ήδη αντιμετωπίζει την αποδυνάμωση της ζήτησης σε κύριες αγορές, όπως της Γερμανίας.

Απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των DaimlerChrysler, Porsche, Volkswagen, Renault και Peugeot Citroen.

Καθώς και οι χημικές εταιρίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές τους, ο κλάδος σήμερα επίσης δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, με τις Bayer, BASF και Akzo Nobel να υποχωρούν.

Επιπλέον, η μετοχή της HypoVereinsBank υποχώρησε, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ενώ για τον ίδιο λόγο σημαντική ήταν η πτώση της Man Group.

Στον αντίποδα βρέθηκαν τηλεπικοινωνιακές εταιρίες, όπως η ισπανική Telefonica, η γερμανική T-Online και η ολλανδική KPN και εταιρίες ΜΜΕ, όπως η γαλλική Havas, καθώς ο κλάδος ανέκαμψε μερικώς από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις.

Κέρδη αποκόμισε και η ελβετική τράπεζα UBS, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Με άνοδο της τάξεως του 0,31% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3999,90 μονάδες, με τις εταιρίες λιανικής εμπορίας να οδηγούν και τη σημερινή άνοδο, καθώς στην φημολογία περί προσφορών για την εξαγορά των Selfridges και Debenhams, προστέθηκε και η αύξηση των πωλήσεων λιανικής κατά 4,8% τον Απρίλιο στη Βρετανία.

Οριακά υψηλότερα έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.963,63 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,03%. Χαμηλότερα κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 2.925,53 μονάδες, μειωμένος κατά 0,40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v