Το ισχυρό ευρώ πιέζει τις ευρωαγορές (update)

Αρνητική είναι η τάση σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, αφού η νέα ενδυνάμωση του ευρώ πιέζει τις εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και προκαλεί ανησυχία για τις πωλήσεις τους. ”Συσσωρεύει δυνάμεις” το Λονδίνο για την υπέρβαση των 4.000 μονάδων.

Σε αρνητική μεταβλήθηκε η τάση στις ευρωαγορές, αφού οι εταιρίες που αντλούν μεγάλο μερίδιο κερδών από τις εξαγωγές, σε συνδυασμό με τη χθεσινή εικόνα της Wall, πιέζουν τους δείκτες σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφει το Λονδίνο.

Η νέα αναρρίχηση του ευρωπαϊκού νομίσματος σε υψηλά τετραετίας, ως αποτέλεσμα και της αναμενόμενης απόφασης της ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, προκαλεί ανησυχία σε διοικήσεις και επενδυτές και παραπέμπει σε περαιτέρω μείωση των πωλήσεων και του περιθωρίου κέρδους αρκετών ευρωπαϊκών εταιριών.

Χαρακτηριστική ειναι η περίπτωση της Axa, της Royal Philips, της ελβετικής Clariant, αλλά και της γαλλικής Thomson, οι τίτλοι των οποίων καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

Διστακτικές τοποθετήσεις καταγράφονται από την αρχή της συνεδρίασης σε ”βαριά χαρτιά” του τραπεζικού κλάδου, χωρίς αυτό να αντιστρέφει το άρνητικό κλίμα.

Εξάλλου, μερίδα αναλυτών κάνει λόγο για ”επιφυλακτική” συνεδρίαση, εν όψει και του Σαββατοκύριακου.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνει ο τραπεζικός κλάδος, με τους τίτλους της Barclays και της Deutsche Bank να ξεχωρίζουν.

Πτωτικά κινείται η μετοχή της KLM, μετά την χθεσινή ανακοίνωση της εταιρίας ότι για το πρώτο τρίμηνο σημείωσε απώλειες 181 εκ. ευρώ, έναντι απωλειών 120 εκ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι της HBOS, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας, μετά την προσφορά που ανακοίνωσε για εξαγορά του υπόλοιπου 43%, από το 57% που ήδη κατέχει στην Bank of Western Australia.

Στις 3.928 μονάδες διαμορφώνεται ο FTSE, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ”συσσωρεύονται δυνάμεις για την υπέρβαση των 4.000 μονάδων και καταγράφοντας οριακή μεταβολή της τάξεως του +0,01%.

Πτωτικά κατά 0,62% και στις 2.920 μονάδες κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ στις 2.880 μονάδες και στο -0,20% διαμορφώνεται ο DAX στη Φρανκφούρτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v