Η άνοδος του ευρώ ”έριξε” τις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια είχε ως αποτέλεσμα την νέα άνοδο του ευρώ, κάτι που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρίες που συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ.

Νέες πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας να αφήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, κάτι που οδήγησε το ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.

Οι μετοχές των χρηματοοικονομικών εταιριών, δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, με τις ασφαλιστικές Aegon, ABN Amro και ING να υποχωρούν, όπως και οι τράπεζες Societe Generale και HypoVeneinsBank. Επιπλέον, η εξαγορά ισπανικής τράπεζας από την Barclays, άσκησε σημαντικές πιέσεις στη μετοχή της βρετανικής τράπεζας.

Παράλληλα, η νέα άνοδος του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν εκ νέου οι εταιρίες εκείνες που τα έσοδά τους εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τις εξαγωγές τους, όπως η Siemens και η Axa.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις αεροπορικές εταιρίες, όπως την Air France και την British Airways, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ολλανδικής KLM, που ανακοίνωσε ζημιές ρεκόρ για το έτος.

Αντίθετα, άνοδο σημείωσε η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ για τον ίδιο λόγο σημαντικά ήταν τα κέρδη της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας TeliaSonera.

Με απώλειες της τάξεως του 1,60% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.928,90 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 2,80% έκλεισε και το χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC 40 στις 2.939,17 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στη Φρανκφούρτη, με το δείκτη DAX στις 2.894,50 μονάδες, μειωμένο κατά 3,70%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v