Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΕΚΤ και BoE (update)

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια σε ευρωζώνη (2,5%) και Βρετανία (3,75%), σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ΕΚΤ και BoE, αντίστοιχα με τα όσα αναμένονταν. Αναλυτές εκτιμούν τώρα ως πιθανότερη τη μείωση τον Ιούνιο.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από ΕΚΤ και BoE (update)
Αμετάβλητο στο 2,5% αποφάσισε να αφήσει το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ χωρίς μεταβολή παρέμειναν και τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (3,5%) και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (1,5%).

Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη καθιστά πιθανότερη τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ”δεδομένης της μείωσης στη ζήτηση και της ισχυροποίησης του ευρώ”.

Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο πρόεδρος Βιμ Ντούιζενμπεργκ σχολίασε ότι η ισχύουσα νομισματική πολιτική της τράπεζας παραμένει επικεντρωμένη στη διατήρηση των τιμών του πληθωρισμού σε χαμηλό επίπεδο μεσοπρόθεσμα, αποσκοπώντας στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται σταδιακή ενίσχυση του ΑΕΠ στη διάρκεια του 2003, ενώ από τις αρχές του επόμενου έτους οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν.

Οι παράγοντες που συνηγορούν υπέρ αυτής της προοπτικής, εκτιμά ο Ντούιζενμπεργκ, είναι η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού και τα χαμηλά επιτόκια.

Εξάλλου, νωρίτερα και η Bank of England επέλεξε να αφήσει τα επιτόκια χωρίς μεταβολή, στο 3,75%, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομισματικής επιτροπής.

Επισημαίνεται ότι και οι δύο κινήσεις συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Άλλωστε, σε ξεχώριστό δελτίο Τύπου η ΕΚΤ επισημαίνει τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής της. Η στρατηγική αυτή, η οποία ανακοινώθηκε στις 13/10/1998, έχει ως κύρια στοιχεία τον ποσοτικό ορισμό της σταθερότητας τιμών, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ποσότητας χρήματος κατά την αξιολόγηση των κινδύνων διατάραξης των τιμών και την αξιολόγηση των προοπτικών για την εξέλιξη των τιμών.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, επιβεβαίωσε ότι οι προτάσεις του για τη νομισματική πολιτική θα συνεχίσουν να βασίζονται στην εκτενή ανάλυση των κινδύνων διατάραξης της σταθερότητας των τιμών. Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. συμφώνησε ότι θα επιδιώξει να διατηρήσει τον πληθωρισμό πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Όπως έγινε γνωστό, εξάλλου, η οικονομία στις χώρες της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 1,2% για το δ’ τρίμηνο του 2002, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 1,3%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat είναι τα τελικά και αναφέρονται σε ετήσια βάση.

* Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τη νομισματική στρατηγική και την εισαγωγική ομιλία Ντούιζενμπεργκ στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v