Οι πετρελαϊκές οδήγησαν την άνοδο των ευρωαγορών

Την ανοδική τους πορεία για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνέχισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις πετρελαϊκές εταιρίες να οδηγούν τη σημερινή άνοδο, μετά από τις δηλώσεις της Merrill Lynch ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να βρίσκεται κοντά στο τέλος της.

Υψηλότερα έκλεισαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και χαμηλός παρέμεινε ο όγκος συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Fed και της μεθαυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η δήλωση της Merrill Lynch ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να βρίσκεται κοντά στο τέλος της, αλλά και τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της TotalFinaElf, οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, όπως της BP και της Royal Dutch Petroleum.

Το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους αγοράς πετρελαίου, ενίσχυσε και τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών, όπως της British Airways και της Air France.

Κερδισμένη ήταν και η μετοχή της AstraZeneca, καθώς έλαβε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, έγκριση για την κυκλοφορία του φαρμάκου της κατά του καρκίνου. Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Altana, που ανακοίνωσε υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση στα κέρδη της.

Παράλληλα, η αναβάθμιση της ING από την Deutsche Bank οδήγησε στην ενίσχυση της μετοχής της, ενώ αντίθετα, υποχώρησε η μετοχή της Aegon, που ανακοίνωσε σημαντική μείωση των κερδών της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στις εταιρίες που σημαντικό μέρος των εσόδων τους εξαρτάται από τις εξαγωγές, όπως η Henkel, η Diageo και η SAP, εξαιτίας της νέας υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Με κέρδη της τάξεως του 1,36% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 4.006,40 μονάδες. Υψηλότερα κατά 2,05% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 3.057,56 μονάδες.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, στις 3.051,33 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,27%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v