Υποχωρεί η SARS, ανεβαίνουν DAX και CAC

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, με το κλίμα να διαμορφώνουν οι ενδείξεις για υποχώρηση της εξάπλωσης της άτυπης πνευμονίας σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ανόδου του ευρώ. Κλειστό σήμερα το Λονδίνο λόγω αργίας.

Ανοδικές τάσεις επικρατούν σε Παρίσι και Φρανκφούρτη, με τη μεγαλύτερη ώθηση στους δείκτες να προσφέρουν οι μετοχές των αεροπορικών εταιριών και του τομέα παροχής ταξιδιωτικών υπηρεσιών, λόγω των ενδείξεων για υποχώρηση της εξάπλωσης της πνευμονίας SARS, ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις εξαγωγές των ευρωπαϊκών εταιριών.

Κλειστό είναι το χρηματιστήριο του Λονδίνου λόγω αργίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Σιγκαπούρη, στη χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την άτυπη πνευμονία, δεν καταγράφεται κανένα καινούριο κρούσμα το τελευταίο 48ωρο. Ο αριθμός των καινούριων κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ ήταν μόλις οχτώ, έναντι των 17 στις 30 Απριλίου.

Εξάλλου, ανοδική προβλέπεται και αυτή την εβδομάδα από τους αναλυτές η πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο, μετά και τα συνεχόμενα υψηλά τετραετίας τα οποία κατέγραψε τις προηγούμενες μέρες.

Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι της αεροπορικής KLM και της Amadeus, της μεγαλύτερης εταιρίας ταξιδιωτικών κρατήσεων στην Ευρώπη.

Αντίθετα, πιέσεις δέχονται οι μετοχές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, η οποία πραγματοποιεί το ένα πέμπτο των πωλήσεών της στην αγορά των ΗΠΑ.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Bayer AG, η οποία ”αντλεί” το 30% των κερδών της από την αγορά της Βορείου Αμερικής.

Κέρδη καταγράφει η μετοχή της Imerys SA, της μεγαλύτερης εταιρίας στον κόσμο επεξεργασίας ορυκτών, καθώς ανακοίνωσε αυξημένα κατά 16% τα κέρδη της για το α’ τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στις 3.003,21 μονάδες κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι, με κέρδη της τάξεως του 1,35%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει κέρδη 0,88%, διαμορφούμενος στις 3.012,39 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v