Παρέδωσαν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αναρωτιούνται εάν η κατά 20% άνοδος των αγορών κατά τις τελευταίες επτά εβδομάδες φτάνει στο τέλος της, για την ώρα τουλάχιστον.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία όσον αφορά τους ρυθμούς εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού της άτυπης πνευμονίας, αλλά και η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, που έδωσαν αρχικά ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, δεν κατάφεραν να τις διατηρήσουν σε θετικό έδαφος.

Η άνοδος του ευρώ πάνω από το 1,10 δολάρια, αποτέλεσε μία αρνητική εξέλιξη για τους εξαγωγείς.

Την σημερινή υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών οδήγησαν η E.ON, η μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας και η AstraZeneca, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρίες πολυτελών ειδών, όπως η γαλλική LVMH και αεροπορικές εταιρίες όπως η γερμανική Deutsche Lufthansa ενισχύθηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι υπάρχει κάμψη στους ρυθμούς μετάδοσης του ιού Sars.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, όπως η Allianz και η Axa, επίσης ενισχύθηκαν, καθώς όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σε Γαλλία και Γερμανία κατά τον Απρίλιο θα ασκήσουν νέες πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

Ανοδικά κινήθηκαν παρά τα αρνητικά τους αποτελέσματα οι εταιρίες τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel και Ericsson, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες France Telecom και Orange.

Με απώλειες της τάξεως του 0,32% έκλεισε το Λονδίνο, με το δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται στις 3.927,80 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 0,30% έκλεισε και το Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 στις 2.940,80 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που βρίσκεται στις 2.933,93 μονάδες, μειωμένος κατά 0,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v