Macro και futures ”στηρίζουν” την Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος παραμένουν οι ευρωαγορές, όπου το κλίμα διαμορφώνουν τα θετικά macro στοιχεία για μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του δείκτη λιανικών πωλήσεων στη Μ. Βρετανία σε συνδυασμό με το ανοδικό, όπως προδιαγράφεται από τα futures, άνοιγμα της Wall.

Σε θετικό έδαφος παραμένουν οι ευρωαγορές, καθώς το χρηματιστηριακό κλίμα διαμορφώνουν τα θετικά macro στοιχεία για μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση του δείκτη λιανικών πωλήσεων στη Μ. Βρετανία σε συνδυασμό με το ανοδικό, όπως προδιαγράφεται από τα futures, άνοιγμα της Wall.

Πιο συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις στη Μ. Βρετανία παρουσίασαν το Μάρτιο αύξηση 0,6% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο και 4,3% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το Δεκέμβριο του 2002, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση και μηδενική μεταβολή σε μηνιαία.

Ανοδικό προβλέπουν το άνοιγμα στη Wall τα futures, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται από τις ΗΠΑ τα μακροοικονομικά στοιχεία για το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Απριλίου και το εργασιακό κόστος α’ τριμήνου, με τους αναλυτές να προβλέπουν αύξηση κατά 7,5 μονάδες (από τις 62,5) και κατά 0,8% αντίστοιχα.

Τα μεγαλύτερα κέρδη καταγράφει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, μετά τις ευοίωνες ανακοινώσεις για τα κέρδη α’ τριμήνου από εταιρίες όπως η Ericsson και η Alcatel.

Πιο συγκεκριμένα, κέρδη καταγράφει η μετοχή της γαλλικής Alcatel, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι περιόρισε κατά το ήμισυ σχεδόν τις ζημιές για το α’ τρίμηνο του παρόντος έτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται και οι τίτλοι της Ericsson, καθώς η φιλανδική εταιρία εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία εντός του έτους μέσω του δραστικού περιορισμού του κόστους.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της πετρελαϊκής BP στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφού η εταιρία υπερδιπλασίασε τα κέρδη της για το πρώτο τρίμηνο του 2003, ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του μαύρου χρυσού και του αργού πετρελαίου που προκάλεσε ο πόλεμος στο Ιράκ.

Κέρδη σημειώνει και η μετοχή της Infineon Technologies, μετά την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους εντός του έτους κατά 500 εκ. ευρώ, κυρίως με την απόλυση 900 εργαζομένων.

Οι αναλυτές εξάλλου επισημαίνουν ότι οι εταιρίες οι οποίες θα καταφέρουν να περιορίσουν δραστικότερα το κόστος τους εντός του έτους, θα είναι και αυτές με τα καλύτερα αποτελέσματα για το σύνολο του 2003.

Στις 3.971,1 μονάδες κινείται ο FTSE 100, σημειώνοντας κέρδη 0,17%. Άνοδο 0,41%, στις 2.966,12 μονάδες, καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Αυξητικά κατά 0,87% κινείται CAC 40 στο Παρίσι, διαμορφούμενος στις 2.975,3 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v