Τα macro στοιχεία από ΗΠΑ πίεσαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές, καθώς τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ενώ και το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας αυξήθηκε με ρυθμούς μικρότερους από τις προβλέψεις.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές, μετά το θετικό ξεκίνημα των συνεδριάσεων, καθώς τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, ενώ και το ΑΕΠ της Μ. Βρετανίας αυξήθηκε με ρυθμούς μικρότερους από τις προβλέψεις.

Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το α’ τρίμηνο του έτους ”έτρεξε” με 1,6%, σε σχέση με το 1,4% του προηγούμενου τριμήνου. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση 2,3%.

Εξάλλου, η οικονομία της Μ. Βρετανίας αναπτύχθηκε το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,2%, έναντι του 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Οι αναλυτές επισημαίνουν εξάλλου ότι αν και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα ήταν θετικά, αυτό δεν αρκεί για να βελτιωθεί ριζικά το χρηματιστηριακό κλίμα, καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών παραμένουν ”ασθενή”.

Πτώση σημείωσαν σχεδόν το σύνολο των μετοχών του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τους τίτλους των Volkswagen και Daimler Chrysler να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, 7,5% και 4,2% αντίστοιχα.

Με απώλειες 3,3% τέλειωσε η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη για τη μετοχή της Deutsche Bank, διαμορφούμενη στα 44,85 ευρώ, μετά και την αναπάντεχη χθεσινή προειδοποίηση της γερμανικής τράπεζας για απώλειες στο α’ τρίμηνο.

Άνοδο 1,1% κατέγραψε η μετοχή της Bayer, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι σημείωσε για το α’ τρίμηνο αύξηση των πωλήσεων κατά 15%, ενώ αναθεώρησε και επί τω βελτίω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Πτωτικά κατά 0,74% και στις 3.870,2 μονάδες έκλεισε η συνεδρίαση στο Λονδίνο για τον FTSE 100. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 1,85%, διαμορφούμενος στις 2.838,23 μονάδες.

Απώλειες 1,25% οι οποίες τον οδήγησαν στις 2.866,74 μονάδες κατέγραψε ο CAC 40 στο Παρίσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v