Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζουν τις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται αυτή την ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, με τις τουριστικές εταιρίες να δέχονται τις σημαντικότερες πιέσεις, ενώ η προειδοποίηση αυτοκινητοβιομηχανιών ότι αναμένουν υποχώρηση στα έσοδα του 2003 πίεσε τις εταιρίες του κλάδου.

Πιέσεις ασκούνται στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από την προειδοποίηση της DeutscheBank όσον αφορά την αξία του χαρτοφυλακίου της και την δήλωση γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι η υποχώρηση του δολαρίου αναμένεται να έχει επιπτώσεις στα αποτελέσματά τους.

Χαμηλότερα κινούνται οι μετοχές της DaimlerChrysler και της Volkswagen μετά από τη δήλωσή τους ότι αναμένουν υποχώρηση στα έσοδα του 2003, παρασύροντας σε χαμηλότερα επίπεδα και τις μετοχές των γαλλικών εταιριών Peugeot Citroen και Renault.

Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της DeutscheBank, που ανακοίνωσε ζημιές για το πρώτο τρίμηνο του 2003.

Παράλληλα, οι μετοχές εταιριών που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως της Hilton Group, της TUI και της British Airways υποχωρούν, μετά την ανακοίνωση της InterContinental Hotels Group ότι τα κέρδη της υποχώρησαν σημαντικά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι τουριστικές εταιρίες τον τελευταίο καιρό έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς ο κόσμος καθυστερεί ή αναβάλλει τα ταξίδια του εν μέσω της αποδυναμωμένης οικονομικής ανάπτυξης, εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και του ιού της άτυπης γρίπης.

Οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης βάρυναν στην ψυχολογία των επενδυτών καθώς, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σε Ιταλία και Βέλγιο υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο.

Απώλειες της τάξεως του 1,49% καταγράφει αυτή την ώρα ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.907,30 μονάδες. Χαμηλότερα κατά 1,37% κινείται και το Παρίσι, με το δείκτη CAC 40 στις 2.922,20 μονάδες.

Σημαντικές πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στη Φρανκφούρτη, με το δείκτη DAX να υποχωρεί κατά 2,41%, στις 2.902,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v