Κύπρος: Εξετάζει μέτρα ενίσχυσης Τουρκοκυπρίων

Το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο με θέμα τα μέτρα ενίσχυσης προς τους Τουρκοκύπριους, μετά και τις δεσμεύσεις της Τουρκίας για επανέναρξη των συνομιλιών. Κατά χιλιάδες συρρέουν οι κάτοικοι της Μεγαλονήσου στα οδοφράγματα για να περάσουν από και προς τα Κατεχόμενα, ενώ μέχρι και τρεις νύχτες επιτρέπεται πλέον να παραμείνουν στη Βόρεια Κύπρο οι Ελληνοκύπριοι.

Κύπρος: Εξετάζει μέτρα ενίσχυσης Τουρκοκυπρίων
Στις πέντε σήμερα το απόγευμα συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ασχοληθεί με τα μέτρα ενίσχυσης προς τους Τουρκοκυπρίους, τα οποία αναμένεται να εξαγγελθούν αύριο, ενώ χιλιάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να συρρέουν στα οδοφράγματα για να περάσουν από και προς τα Κατεχόμενα.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη του τα τελευταία δεδομένα που δημιουργούνται από τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, από τα οδοφράγματα του Λήδρα Πάλας, του Περγάμου και των Στροβιλιών είχαν περάσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα 82.168 Ελληνοκύπριοι για να επισκεφθούν τα σπίτια και τις περιουσίες τους για πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια, ενώ 26.506 Τουρκοκύπριοι πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές.

Εξάλλου, σήμερα οι τουρκοκυπριακές αρχές ανακοίνωσαν τη διεύρυνση του χρονικού διαστήματος που επιτρέπεται να παραμείνουν οι Ελληνοκύπριοι στα Κατεχόμενα, από μία ημέρα σε τρεις διανυκτερεύσεις, θέτοντας ωστόσο την προϋπόθεση οι επισκέπτες να παραμένουν σε ξενοδοχείο.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, τα σημεία ελέγχου στη μεθοριακή γραμμή θα αυξηθούν από τρία σε πέντε, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Από την πλευρά της, η Τουρκία διά του υπουργού Εξωτερικών της, δεσμεύτηκε χθες να καταβάλει προσπάθειες για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για την Κύπρο. ”Θα αναλάβουμε νέες πρωτοβουλίες”, είπε ο ίδιος.

Πιο συγκεκριμένα, σε χθεσινή συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα ”Τζουμχουριέτ”, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι ”θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και εργαζόμαστε γι’ αυτό”, ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορεί να δει ως ευεργετικό το σημερινό καθεστώς στην Κύπρο.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, τα λεγόμενα του οποίου επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, δεν δίστασε να εκφράσει το ερώτημα κατά πόσον η κίνηση της διάνοιξης των συνόρων είναι επιταγή της Άγκυρας ή πρωτοβουλία του Ντενκτάς, ώστε να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από το ναυάγιο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του OHE.

Εξάλλου, την προσήλωση της τουρκικής κυβέρνησης στα απαιτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της πρώτης, προαναγγέλλοντας νομοθετική δράση στην κατεύθυνση αυτή. ”Προκειμένου να περάσουμε το ευρωπαϊκό τεστ τον Δεκέμβριο του 2004, θα ολοκληρώσουμε τις ανάλογες θεσμικές αλλαγές μέσα στο 2003”, είπε ο κ. C. Cicek.

Κινητικότητα παρατηρείται όμως και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αφού το πρωί της Τρίτης ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, και ο Κύπριος πρόεδρος, Τ. Παπαδόπουλος, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, από την οποία προέκυψε κοινή θέση. Σύμφωνα με αυτήν, όπως την κοινοποίησε ο υπουργός Τύπου, οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v