Παραγραφές οφειλών ΕΦΚΑ: Γιατί γίνονται με τον... αραμπά

Μόλις 7.500 αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές. Αφορούν κατά μέσο όρο χρέη της τάξης των 15.000 ευρώ. Γιατί αργούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Μικρό ενδιαφέρον και από τους οφειλέτες. Ο κίνδυνος διαγραφής ασφαλιστικού χρόνου.

Παραγραφές οφειλών ΕΦΚΑ: Γιατί γίνονται με τον... αραμπά

Προσεκτικά κινούνται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ όσον αφορά την παραγραφή οφειλών στη 10ετία. Το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, όμως φαίνεται πως δεν επιλέγεται ούτε από τους ασφαλισμένους.

Άλλωστε, για την πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων, ο χρόνος παραγραφής οδηγεί σε μείωση του χρόνου ασφάλισης και κατά συνέπεια του αύξηση των απαιτούμενων ετών για συνταξιοδότηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 7.500 αιτήσεις για παραγραφή οφειλών έχουν ήδη εγκριθεί, με το μέσο όρο των διαγραμμένων οφειλών να μην ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Συνολικά, έχουν υποβληθεί στον ΕΦΚΑ περίπου 12.500 αιτήσεις. Από αυτές, 6 στις 10 έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ οι υπόλοιπες είτε έχουν απορριφθεί, αφού δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις είτε βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικά, από μη μισθωτούς, κατά κύριο λόγο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ 12.500 αιτήσεις. Από αυτές εγκρίθηκε το 60% περίπου 7.500 ενώ απορρίφθηκε το 21%, δηλαδή 2.700, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι 1 στις 5 αιτήσεις δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις παραγραφής των οφειλών.

Να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί και περίπου 250 αιτήσεις από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Οικοδομή, εκ των οποίων οι 100 έχουν εγκριθεί, 90 απορρίφθηκαν, ενώ 60 βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Πλέον, εξετάζονται αιτήσεις που αφορούν οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από το 2014 και πίσω, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΚΕΑΟ να έχουν προχωρήσει σε κάποιο «διακοπτικό γεγονός». Χωρίς δηλαδή να έχει αποσταλεί κάποιο ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ, ή εξώδικο προς τους οφειλέτες.

Αναλυτικά, τα γεγονότα εκείνα που χαρακτηρίζονται ως «διακοπτικά» κι έχουν ως αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται το μέτρο της διαγραφής είναι μεταξύ άλλων, τα εξής:

  1. Επίδοση αναγγελίας του ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης (οφειλής) στον Πίνακα Διανομής της πτώχευσης.
  2. Επίδοση σε συμβολαιογράφο της αναγγελίας του ΚΕΑΟ για την κατάταξη της απαίτησης (οφειλής) στον Πίνακα Κατάταξης Πλειστηριασμού.
  3. Επίδοση (μετά την 1/1/2015) από το ΚΕΑΟ στον οφειλέτη της προβλεπόμενης από τον ΚΕΔΕ ατομικής ειδοποίησης περί έναρξης της αναγκαστικής εις βάρος του εκτέλεσης.
  4. Εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο οικείο Υποθηκοφυλακείο /Κτηματολόγιο υποθήκης επί ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για την διασφάλιση της απαίτησης (οφειλής).
  5. Εγγραφή από το ΚΕΑΟ στο οικείο Ειρηνοδικείο/ Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολόγιο κατάσχεσης κινητής/ακίνητης περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη ή με την επίδοση σε τρίτο ή σε Πιστωτικό Ίδρυμα κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας του.
  6. Καταβολή από πλευράς του οφειλέτη είτε ποσών έναντι της εκτός ρύθμισης οφειλής του είτε δόσεων ρύθμισης μετά από αίτηση/απόφαση ρύθμισης.

Να σημειωθεί τέλος, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ο ίδιος ο οφειλέτης επιλέγει να μην κάνει χρήση του μέτρου της παραγραφής, μετά την 10ετία, κυρίως όταν πρόκειται για μικρά ποσά, καθώς μια πιθανή διαγραφή της οφειλής του μεταφράζεται σε ταυτόχρονη διαγραφή χρόνου ασφάλισης, που θα του είναι χρήσιμος για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι η δεκαετής παραγραφή ξεκινάει από την πρώτη ημέρα από το επόμενο έτος από το οποίο παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία. Ο χρόνος αυτός λειτουργεί ανεξάρτητα από την περίοδο, κατά την οποία βεβαιώθηκαν οι τυχόν οφειλές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v