Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί βυθίστηκε 12,4% το χρηματιστήριο στο Τόκιο

Η χειρότερη μέρα από το 1987 για τις ιαπωνικές μετοχές. Η κίνηση του γεν που ανέτρεψε τα δεδομένα και ο ρόλος του carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα.

Γιατί βυθίστηκε 12,4% το χρηματιστήριο στο Τόκιο

Η είσοδος στην ιαπωνική αγορά αυτή τη στιγμή μοιάζει με το να πιάνεις «ένα μαχαίρι που πέφτει», είπε ο Kelvin Tay, περιφερειακός επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, μιλώντας στο CNBC.

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο Nikkei 225 βυθίστηκε 12,4% στη χειρότερη μέρα του από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987.

«Ο μόνος λόγος για τον οποίο η ιαπωνική αγορά ανέβηκε τόσο έντονα τα τελευταία δύο χρόνια είναι επειδή το ιαπωνικό γεν ήταν πολύ, πολύ αδύναμο. Μόλις αντιστρέψει, πρέπει να βγεις και σωστά νομίζω ότι βγαίνουν όλοι αυτή τη στιγμή ως αποτέλεσμα αυτού», είπε ο Tay.

Το γεν, το οποίο υποχώρησε σε χαμηλό 38 ετών στα 161,99 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανέστρεψε την πορεία του κατά την περίοδο πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Ενισχύθηκε απότομα αφού η BoJ αύξησε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 0,25% και αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Επί του παρόντος, το γεν διαπραγματεύεται στα 144,82 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από τον Ιανουάριο. Το ισχυρότερο γιεν πιέζει τα ιαπωνικά χρηματιστήρια, τα οποία κυριαρχούνται σε μεγάλο βαθμό από εμπορικούς οίκους και εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, των οποίων η ανταγωνιστικότητα διαβρώνεται.

Ο κυβερνήτης της BoJ Kazuo Ueda είχε επιθετικό τόνο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας στις 31 Ιουλίου, λέγοντας ότι «αν η οικονομία και οι τιμές κινηθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια».

Είπε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή απόσταση» προτού το επιτόκιο πολιτικής φτάσει σε ένα ουδέτερο επίπεδο που ούτε ψύχει, ούτε υπερθερμαίνει την οικονομία.

O Ueda είπε επίσης ότι ένα επίπεδο επιτοκίων 0,5% —η Ιαπωνία δεν το έχει δει από το 2008— δεν είναι εμπόδιο και τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Το βαρόμετρο γιεν

Ο Tay είπε ότι το γιεν μπορεί να δείξει εάν η ιαπωνική αγορά θα πάει καλά. Καθώς το γιεν έχει ενισχυθεί και οι μετοχές έχουν υποχωρήσει, «υπάρχει ακόμη πολύ μεγαλύτερη πίεση στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, δυστυχώς», είπε.

Ενώ ο Tay αναγνώρισε ότι ορισμένα κέρδη που σημειώθηκαν από την αγορά οφείλονταν στις προσπάθειες εταιρικής αναδιάρθρωσης από το Χρηματιστήριο του Τόκιο, «ο κύριος μοχλός ήταν το γιεν».

Ένας παράγοντας για τον οποίο το γεν έχει τέτοια βαρύτητα στην ιαπωνική αγορά είναι αυτό που είναι γνωστό ως η έξοδος από το «carry trade του γιεν».

Όταν το γιεν ήταν αδύναμο και τα επιτόκια από την BOJ ήταν μηδενικά ή αρνητικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε γιεν και επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης.

Λαμβάνοντας ως οδηγό τα επιτόκια αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, ένας επενδυτής θα μπορούσε να έχει δανειστεί γιεν με επιτόκιο 0% νωρίτερα μέσα στο έτος και να επενδύσει τα χρήματα στις ΗΠΑ, κερδίζοντας επιτόκιο 5,25%.

Τώρα, καθώς οι μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βρίσκονται στο τραπέζι και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αυξάνει τα επιτόκια, η διαφορά επιτοκίου μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών θα μειωθεί, καθιστώντας το «carry trade» λιγότερο ελκυστικό, θέτοντας δυνητικά τη βάση ώστε το γιεν να ενισχυθεί περαιτέρω.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v