Μετά την έντονη πτώση στο ταμπλό του ΧΑ λόγω της επιβολής δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, περίπου οι μισές εισηγμένες εταιρείες που έχουν ήδη δημοσιεύσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα για τη χρήση 2024 διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία, ή έστω πολύ κοντά σε αυτή.
Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διαγράψει έντονα ανοδική πορεία από το τέλος της πανδημίας (από το 2022) έως και σήμερα (ακόμη και μετά τη διόρθωση των τελευταίων συνεδριάσεων, εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη σε σύγκριση με την αρχή της φετινής χρονιάς), δεκάδες μετοχών συνεχίζουν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα ή και πολύ χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία, ενώ παράλληλα στις πλείστες των περιπτώσεων είναι κερδοφόρες και προχωρούν στις διανομές μερισμάτων.
Προφανώς, ο δείκτης P/BV δεν αποτελεί πανάκεια και ούτε σημαίνει πως οι υπόλοιπες εισηγμένες εταιρείες με υψηλότερη τιμή του συγκεκριμένου δείκτη είναι υπερτιμημένες. Απλά, ο συνδυασμός μεγάλου αριθμού μετοχών κερδοφόρων εταιρειών που οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τους αξίες υπολείπονται των ιδίων κεφαλαίων τους αποτελεί μια ένδειξη για το πόσο «ακριβά» ή «φτηνά» είναι αποτιμημένο το ΧΑ κατά την τρέχουσα περίοδο.
Ειδικότερα, χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία διαπραγματεύονται μεταξύ άλλων:
- Οι τέσσερις εγχώριες συστημικές τράπεζες (Alpha BankΑΛΦΑ -2,13%, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς), καθώς και το συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.
- Η εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα.
- Η ασφαλιστική εταιρεία Interlife, η οποία εμφάνισε στο τέλος του 2024 «επιλέξιμα ίδια κεφάλαια» (διαφοροποιούνται σε κάποιο βαθμό από τα λογιστικά ίδια κεφάλαια) 141,95 εκατ. ευρώ, όταν αποτιμάται στο ΧΑ γύρω στα 85 εκατ. ευρώ.
- Οι έξι εταιρείες από τον χώρο των ακινήτων (Noval, Trastor, BriQ, Premia, Trade Estates, Dimand) που έχουν ανακοινώσει έως σήμερα τα ετήσια αποτελέσματά τους.
- Τρεις μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και συγκεκριμένα τα δύο μεγάλα διυλιστήρια (Hellenic Energy και Motor Oil) καθώς και η ΔΕΗ.
- Η Lamda Development που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων, υλοποιώντας το mega project του Ελληνικού και κατέχοντας κομβικό ρόλο στον χώρο των εμπορικών κέντρων.
- Τόσο ο μεταλλουργικός όμιλος Viohalco όσο και η θυγατρική του εταιρεία ElvalHalcor.
- Στην περίπτωση της Ideal, η διοίκηση του ομίλου έχει αναφερθεί σε εκτιμώμενη Καθαρή Αξία Ενεργητικού με ημερομηνία 31/12/2024 στα 7,8 ευρώ, όταν ο τίτλος διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
- Η Fourlis (μεγάλη δύναμη στον χώρο του λιανικού εμπορίου, με συμμετοχή στην Trade Estates).
- Άλλες εισηγμένες όπως η MIG, η Attica Group (ο μεγαλύτερος ακτοπλοϊκός όμιλος της χώρας) και η Π. Πετρόπουλος (από τους ισχυρούς ομίλους στην ευρύτερη αγορά των οχημάτων).
Ακριβώς στη λογιστική της αξία διαπραγματεύεται η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ενώ πολύ κοντά σε αυτή συναντούμε εισηγμένες εταιρείες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Revoil (P/BV στο 1,01), ο Μουσικός Οίκος Νάκα (P/BV στο 1,04) και η Autohellas (P/BV στο 1,19)
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των 48 εταιρειών που είχαν εκδώσει μέχρι χθες οικονομικά αποτελέσματα για το 2024 (οι 41 εταιρείες του πίνακα, συν πέντε τράπεζες, συν Alpha Trust Ανδρομέδα και Interlife ΑΕΓΑ), οι 23 από αυτές διαπραγματεύονται χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία και άλλες τέσσερις πολύ κοντά σε αυτή.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από τις προαναφερθείσες 27 εισηγμένες με δείκτη P/BV χαμηλότερο της μονάδας, ή έστω πολύ κοντά σε αυτή, όλες είναι κερδοφόρες και σχεδόν όλες (πλην τεσσάρων) προχώρησαν ή θα προχωρήσουν φέτος σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin