Τάσεις αυτονόμησης για CAC και DAX

Με κέρδη έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με μόνη εξαίρεση το Λονδίνο που υποχώρησε οριακά, παραμένοντας ανεπηρέαστες από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στη Wall Street αλλά και από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, που επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών.

Μικτή ήταν η σημερινή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς παρά την άνοδο στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, το Λονδίνο έκλεισε οριακά χαμηλότερα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιριών, αρχής γενομένης από τις AstraZeneca και GlaxoSmithKline καθώς τα αποτελέσματά τους ήταν καλύτερα των αναμενομένων.

Μικτή ήταν η εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Η ολλανδική ABN Amro, υποχώρησε, μετά την υποβάθμιση της από τις Goldman Sachs και Merrill Lynch. Οι βρετανικές τράπεζες Barclays και Lloyds επίσης υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές εξαργύρωσαν κέρδη που τον τελευταίο μήνα ξεπέρασαν το 20%.

Αντίθετα, άνοδο σημείωσε η γερμανική Deutsche Bank, που με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, δήλωσε ότι βλέπει ”τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια” για την ανάκαμψή της.

Σημαντική ήταν η άνοδος της γερμανικής εταιρίας λιανικής πώλησης Metro Group, που ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της, ενώ δήλωσε ότι δεν μεταβάλλει τις προβλέψεις της για αύξηση κερδών της τάξεως του 10% για το 2003.

Πιέσεις ασκήθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής ημιαγωγών της Ευρώπης, Infineon Technologies, που προχώρησε στην πώληση μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων, αξίας 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της, έχοντας καταγράψει επί οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα ζημιές.

Ο γερμανικός δείκτης Dax, που αυτό το μήνα έχει σημειώσει 22% άνοδο, αυτή τη στιγμή σημειώνει άνοδο 0,32%, βρισκόμενος στις 2.918,13 μονάδες.

Ο γαλλικός δείκτης CAC 40, μέχρι χθες είχε σημειώσει 13% άνοδο για το μήνα Απρίλιο, σήμερα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,44%, στις 2.953,67 μονάδες.

Αντίθετα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100, που έχει σημειώσει και τη μικρότερη άνοδο αυτό το μήνα της τάξεως του 9%, έκλεισε με οριακές απώλειες που ανήλθαν στο 0,05%, στις 3.926 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v