Ανοδικές τάσεις σε ευρωαγορές με βλέμμα στη Wall

”Ισχυρό θετικό σινιάλο” από τη Wall περιμένουν οι ευρωαγορές, ώστε να διασπάσουν κρίσιμα σημεία αντίστασης. Προς το παρόν, το Λονδίνο κινείται οριακά, ενώ Παρίσι και Φρανκφούρτη τονώνονται από εταιρικά νέα, αλλά και τα θετικά macro και ιδιαίτερα από τον πληθωρισμό του Απριλίου.

Διαφορετικές τάσεις επικρατούν στις ευρωαγορές, καθώς το Λονδίνο δείχνει να επικεντρώνεται στο αρνητικό, σύμφωνα με τα futures άνοιγμα της Wall, ενώ την τάση στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη δίνουν οι αισιόδοξες εταιρικές ειδήσεις από Renault, Deutsche Bank και Metro.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν ”κρίσιμη” τη σημερινή συνεδρίαση στις αμερικανικές αγορές με τις 8.500 μονάδες να αποτελούν καθοριστικό σημείο τόσο για τον Dow, όσο και για τις υπόλοιπες αγορές.

όπως εξάλλου επισημαίνεται, τη συνεδρίαση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει τόσο η ομιλία Γκρίνσπαν (17.00 ώρα Ελλάδας), όσο και τα στοιχεία από το δείκτη βιομηχανικού κλίματος (αναμένονται βελτιωμένα).

Θετική ώθηση όμως παίρνουν τόσο το Παρίσι όσο και Φρανκφούρτη από τα μακροοικονομικά νέα της ευρωζώνης. Αναλυτικά, στο 2,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ για το μήνα Απρίλιο, έναντι του 2,4% το Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές περίμεναν 2,2%.

Η θετική εξέλιξη αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών ενέργειας, αλλά και στην ισχυροποίηση του ευρώ. Αναλυτές πιστεύουν τώρα πως αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει πάνω από το όριο του 2%, που έχει θέσει η ΕΚΤ, ταυτόχρονα υπάρχουν πλέον περιθώρια μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Βελτιωμένα ήταν όμως και τα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία επίσης για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο –19 από –21, με τους αναλυτές να περιμένουν –20.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος Απριλίου, ανακοινώθηκε στο 97,9 έναντι προβλέψεων για 98 και προηγούμενης επίδοσης στο 97,8, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στο –0,7 από –12.

Στο +0,86% και τις 2.966 μονάδες κινείται ο δείκτης CAC 40, με τη μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να καταγράφει σημαντική άνοδο καταγράφει, καθώς η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη, ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ προέβλεψε ότι και η γενικότερη πορεία του κλάδου θα είναι θετική μέσα στο 2003.

Ανοδικά στις 2.938 μονάδες κινείται και ο γερμανικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (1,01%), μετά τις αισιόδοξες προβλέψεις της Deutsche Bank για την πορεία των αγορών, αλλά και τις τοποθετήσεις στη μετοχή της γερμανικής εταιρίας λιανικών πωλήσεων Metro, ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο.

Εξάλλου, κατεύθυνση από την εικόνα των futures στη Wall παίρνει ο δείκτης FTSE 100 το χρηματιστήριο του Λονδίνου και καταγράφει υποχώρηση της τάξης του 0,19%, στις 3.920 μονάδες

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v