ΕΕ: Υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ

Λεπτομερή κατάλογο των τομέων για τους οποίους εξασφαλίζει και στους ιδιώτες τρίτων χωρών περισσότερες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών στην ανοικτή αγορά της ΕΕ, υπέβαλλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΕΕ: Υπηρεσίες στο πλαίσιο του ΠΟΕ
Η ΕΕ υπέβαλε σήμερα στον ΠΟΕ λεπτομερή κατάλογο των τομέων για τους οποίους εξασφαλίζει στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες τρίτων χωρών περισσότερες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών στην ήδη ιδιαίτερα ανοικτή αγορά της ΕΕ.

Ο τομέας των υπηρεσιών αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας της ΕΕ. Ως εκ τούτου, το περαιτέρω άνοιγμα του εμπορίου σε κλάδους όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τραπεζικές εργασίες, οι ασφάλειες και οι περιβαλλοντικές υπηρεσίες θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ.

Συγχρόνως, η πρόταση της ΕΕ αναμένεται να ενθαρρύνει άλλα μέλη του ΠΟΕ να προβούν στην υποβολή αντίστοιχων φιλόδοξων προτάσεων. Η πρόταση της ΕΕ επικεντρώνεται στην εξασφάλιση για τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες περισσότερων ευκαιριών, κυρίως σε τομείς ενδιαφέροντός τους.

Ο αρμόδιος για το εμπόριο επίτροπος κ. Pascal Lamy δήλωσε ότι οι υπηρεσίες αποτελούν ουσιαστική συνιστώσα της οικονομίας τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσομένων χωρών και, συνεπώς, είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα.

Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση της ΕΕ είναι σημαντική, περιέχει ουσιαστικές βελτιώσεις για τους αλλοδαπούς φορείς υπηρεσιών, από την άποψη της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ, και λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη τα συμφέροντα των αναπτυσσομένων χωρών.

Παρά τον φιλόδοξο χαρακτήρα της, όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η εν λόγω πρόταση της ΕΕ διαφυλάσσει πλήρως τις ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες της, κυρίως στους τομείς των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και στον εκπαιδευτικό και οπτικοακουστικό τομέα.

Ο Pascal Lamy τόνισε ακόμη ότι η παρούσα πρόταση έχει σχεδιασθεί καταλλήλως ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των δημοσίων υπηρεσιών στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς και η ικανότητα της ΕΕ να θέτει τους κανόνες τους οποίους οφείλουν να τηρούν οι φορείς παροχής υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v