Metro: Ζημιογόνο αλλά ενθαρρυντικό το α’ τρίμηνο

Βελτίωση σημείωσαν τα αποτελέσματα της Metro στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2003 αφού σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι ζημιές της εταιρίας συρρικνώθηκαν και οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση.

Metro: Ζημιογόνο αλλά ενθαρρυντικό το α’ τρίμηνο
Βελτίωση σημείωσαν τα αποτελέσματα της γερμανικής εταιρία λιανικών πωλήσεων Metro AG. στη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2003 αφού σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής περιόδου, οι ζημιές της εταιρίας συρρικνώθηκαν και οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση.

Αναλυτικότερα, η Metro κατέγραψε καθαρές ζημίες στο πρώτο τρίμηνο του έτους της τάξης των 43,7 εκ. ευρώ, επίδοση που θεωρείται όμως βελτιωμένη σε σχέση με τις καθαρές ζημίες 56,2 εκ. ευρώ του περσινού α’ τριμήνου, καθώς τα υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα στο πρώτο τρίμηνο, όπως ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, είχαν αρνητική επίδραση στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Επισημαίνεται, ότι αν και στο bottom line το καθαρό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, το γεγονός δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς το α΄ τρίμηνο της Metro τα τελευταία χρόνια είναι κατά παράδοση ζημιογόνο.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν στη διάρκεια του α’ τριμήνου 2003 στα 12,13 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 2,7% σε σχέση με τις πωλήσεις 11,82 δισ. ευρώ του α’ τριμήνου 2002.

Σε όρους σταθερού νομίσματος, η αύξηση των πωλήσεων έφτασε το 5%. Η βελτίωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (gross margin 21,25%), αλλά και η μικρή μείωση των λειτουργικών δαπανών ως ποσοστού επί των πωλήσεων συνέβαλαν στη διαμόρφωση θετικού λειτουργικού κέρδους στη διάρκεια του τριμήνου στα 22,2 εκ. ευρώ, έναντι λειτουργικής ζημίας 5,9 εκ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι η θετική επίδοση της Metro σε λειτουργικό επίπεδο, υπερέβη ακόμα και τις πιο αισιόδοξες από τις προβλέψεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Αναφορικά με την συνολική εξέλιξη της κερδοφορίας της εντός του 2003 η Metro επανέλαβε την εκτίμηση, ότι οι πωλήσεις της σε όρους σταθερού νομίσματος θα αυξηθούν κατά περίπου 5% και τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν μεταξύ 6%-10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v