Γκρίνσπαν: Προσεχώς, ανάκαμψη!

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το timing αυτής είναι ακόμη αβέβαιο. Στο 47,6 υποχώρησε ο δείκτης PMI του Σικάγο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στο 48,9.

Γκρίνσπαν: Προσεχώς, ανάκαμψη!
Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία εκτιμά ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το timing αυτής είναι ακόμη αβέβαιο.

Εξάλλου, στο 47,6 υποχώρησε ο δείκτης PMI του Σικάγο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο στο 48,9.

Ο πρόεδρος της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου επεσήμανε ότι έχουν εντοπιστεί ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, κυρίως σε ό,τι αφορά στην άνοδο των αγορών, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Fed θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι περαιτέρω μείωση των τιμών ”θα ήταν μια διόλου ευπρόσδεκτη εξέλιξη”.

O Γκρίνσπαν τόνισε ότι έξι εβδομάδες ύστερα από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, έχουμε μόνο περιορισμένα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, και αυτά δίνουν μικτές ενδείξεις, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πρόσφατη αύξηση των επιδομάτων ανεργίας.

Στη διάρκεια της ομιλίας του επαναδιατύπωσε την ελπίδα ότι ”τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα”, έχοντας ως ενδείξεις την πτώση των πετρελαϊκών τιμών και τη διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων.

Ωστόσο επεσήμανε ότι με τις τιμές του πληθωρισμού ήδη σε χαμηλό επίπεδο, ένα πιθανό πρόβλημα αποπληθωρισμού δεν θα ήταν καθόλου ευπρόσδεκτο, καθώς αναμένεται να ασκήσει πιέσεις τόσο στα περιθώρια των κερδών για τις εταιρίες, καθώς και στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών δαπανών.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μεταποίησης PMI του Σικάγο, κατέγραψε απροσδόκητη πτώση στο 47,6 τον Απρίλιο από το 48,4 του Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στο 48,9.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο δείκτης παραμένει κάτω από το 50 για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ύστερα και από την υποχώρηση του Μαρτίου, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v