Ανοδος ευρωαγορών, σημαντικά κέρδη για Λονδίνο

Νέα άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, που κατάφεραν να ανακάμψουν από τις αρχικές απώλειες, επηρεασμένες από το θετικό κλίμα που επικρατεί αυτή την ώρα στη Wall Street. Με σημαντικά κέρδη έκλεισε το Λονδίνο, λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Η άνοδος του ευρώ στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας και η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη κατά τον Απρίλιο, απογοήτευσε αρχικά τις αγορές, που κατάφεραν ωστόσο να ανακάμψουν, επηρεασμένες από το θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street.

Την άνοδο οδήγησαν φαρμακευτικές και πετρελαϊκές εταιρίες, με την βρετανική GlaxoSmithKline, την επίσης βρετανική Shell και την ολλανδική Royal Dutch Petroleum να πραγματοποιούν σημαντικά κέρδη.

Σημαντική ήταν η άνοδος της ολλανδικής εταιρίας σούπερ μάρκετ Ahold, που όρισε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Αντερς Μομπεργκ.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Unilever, που ανακοίνωσε απογοητευτικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο. Η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας τροφίμων και απορρυπαντικών στον κόσμο υποχώρησε τόσο στο Λονδίνο, όσο και στο Άμστερνταμ. Πιέσεις ασκήθηκαν και στις μετοχές της ανταγωνιστικής εταιρίας Nestle.

Η υποχώρηση της αξίας του δολαρίου, που εξανεμίζει τα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και καθιστά δυσκολότερες τις εξαγωγές τους, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις σε μετοχές εταιριών όπως η φαρμακοβιομηχανία Bayer και οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και DaimlerChrysler.

Η υποβάθμιση της γαλλικής εταιρίας αλουμινίου Pechiney και της μετοχής της ολλανδικής χρηματοοικονομικής εταιρίας ABN Amro Holding είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των μετοχών τους.

Η βρετανική εταιρία λιανικής πώλησης Debenhams, επίσης υποβαθμίστηκε από την UBS Warburg, ενώ η βρετανική εταιρία λιανικής πώλησης Boots, κατονόμασε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της τον Ρίτσαρντ Μπέικερ.

Με κέρδη της τάξεως του 1,87% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, στις 3.952,60 μονάδες. Υψηλότερα κατά 0,32% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.963,12 μονάδες.

Ανοδικά κινείται αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,25%, στις 2.978,82 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v