Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη

Φόβους για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρώπη εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές, καθώς συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, για έβδομη φορά μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο.

Συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ευρωζώνη
Συρρικνώθηκε ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, για έβδομη φορά μέσα στους τελευταίους οκτώ μήνες, καθώς η παραγωγή, οι παραγγελίες και οι εξαγωγές υποχώρησαν, δείχνοντας ότι η οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2.500 εταιριών της Ευρωζώνης, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας υποχώρησε στο 47,8 από το 48,4 που ήταν τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενισχύει τις πιθανότητες να περιέλθει σε ύφεση η οικονομία.

Η κατά 6,5% άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου φέτος μειώνει τη ζήτηση για τα εξαγόμενα προϊόντα. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της ανεργίας αποθαρρύνει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Η στασιμότητα στην ανάπτυξη είναι πιθανό να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, εκτιμούν επενδυτές και αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v