Merrill Lynch: Καμπανάκι για δημογραφικό σε Ευρώπη

”Σημαντικότερο από ό,τι φαίνεται” χαρακτηρίζει το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης η Merrill Lynch. Ο οίκος διατυπώνει ακόμη τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ επιχειρεί να προβλέψει την τάση ανά κλάδο.

Merrill Lynch: Καμπανάκι για δημογραφικό σε Ευρώπη
Την εκτίμηση ότι μια μείωση των επιτοκίων από FED και ΕΚΤ είναι μάλλον αναγκαία, αλλά δεν πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να συμβεί τον Μάιο, περιέχει έκθεση της Merill Lynch με ημερομηνία 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, και οι δύο τράπεζες θα κρατήσουν ”στάση αναμονής”.

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, εστιάζει στα τρία ”D” της Ευρώπης: debt, deflation, demographics (χρέος, αποπληθωρισμός και δημογραφικό). Αναφορικά με το χρέος τονίζεται ότι σε εταιρικό επίπεδο είναι ήδη σημαντικά διογκωμένο. Για τον αποπληθωρισμό υποστηρίζεται ότι το ευρώ είναι πιθανό να προκαλέσει ένταση της επίδρασής του στην οικονομία.

Για το δημογραφικό θέμα στην ευρωζώνη ο οίκος αναφέρει ότι ”είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι πιστεύεται”, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του εργαζόμενου πληθυσμού αναμένεται, για τα επόμενα έτη, μηδενικός, κάτι που εκτιμάται ότι θα πλήξει τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ό,τι αφορά τους κλάδους, η Merrill Lynch προβλέπει απόδοση ανώτερη από αυτή της αγοράς (outperform) για τις μετοχές καταναλωτικών εταιριών, τους τίτλους εταιριών κοινής ωφελείας, καθώς και τις ενεργειακές μετοχές.

Εξάλλου, στην ίδια έκθεση περιέχονται οι επισημάνσεις του οίκου για την κατάσταση της παγκόσμιας αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο οίκος επισημαίνει ότι ”αν και πόλεμος τελείωσε, δεν συμβαίνει το ίδιο με την αδυναμία στην παγκόσμια οικονομία”.

Σε γενικές γραμμές, όπως αναφέρεται, η παγκόσμια καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει από τις ημέρες του πολέμου στο Ιράκ, αν και παραμένει αδύναμη. Αντίστοιχα, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ιδίως στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, έχει υπολογίσιμα περιοριστεί.

Αναφορικά με τις μετοχικές αγορές επισημαίνεται ότι ”συνεχίζουν απρόθυμα το ράλι”. Προϊόντος του χρόνου, αναφέρει η Merrill Lynch, οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι θα αρχίσουν να παρουσιάζουν αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, ενώ οι ενεργειακοί τίτλοι θα εμφανίσουν αντίθετη συμπεριφορά.

Απόδοση αντίστοιχη της αγοράς (equal weight) εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, των βιομηχανιών, των υλικών και αυτός της υγείας, ενώ κατώτερη της αγοράς (underweight) αναμένεται να είναι η απόδοση των χρηματοοικονομικών και της τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v