Μερική υποχώρηση SARS και futures ωθούν DAX - CAC

Διευρύνουν τα κέρδη τους οι αγορές του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, καθώς οι ενδείξεις για μερική υποχώρηση της SARS και η ενθαρρυντική εικόνα των futures στη Wall διαμορφώνουν θετικό κλίμα. Θετικά λειτουργούν και οι περιορισμένες ελπίδες για μείωση επιτοκίων από ΕΚΤ.

Διευρύνουν τα κέρδη Παρίσι και Φρανκφούρτη, καθώς οι ενδείξεις για μερική υποχώρηση της άτυπης πνευμονίας SARS, η ενθαρρυντική εικόνα των futures στη Wall, οδηγούν τους επενδυτές σε τοποθετήσεις σε βαριά χαρτιά και μετοχές του αεροπορικού κλάδου και του τομέα των ταξιδιωτικών υπηρεσιών.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω αργίας, γεγονός που εξηγεί και τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στις υπόλοιπες ευρωαγορές.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στη Σιγκαπούρη, στη χώρα με τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την άτυπη πνευμονία, δεν καταγράφεται κανένα καινούριο κρούσμα το τελευταίο 48ωρο. Ο αριθμός των καινούριων κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ ήταν μόλις οχτώ, έναντι των 17 στις 30 Απριλίου.

Εξάλλου, προς ανοδικό άνοιγμα της Wall ”δείχνουν” τα futures, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται από τις ΗΠΑ τα στοιχεία για το δείκτη υπηρεσιών ISM Απριλίου (17:00 ώρα Ελλάδος), ο οποίος προβλέπεται από τους αναλυτές αυξημένος κατά 1,1 μονάδες, στις 49, σε σχέση με το Μάρτιο.

Επιπροσθέτως, αύριο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια η FED, ενώ ακολουθούν, την Πέμπτη, οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Αν και οι πλειονότητα των αναλυτών δεν θεωρούν πιθανή την μείωση των επιτοκίων στην ευρωζώνη, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ισχυρό, σε υψηλά τετραετίας, ευρώ και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ευρωζώνης θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε μείωση των επιτοκίων, ως μέτρο ισχυροποίησης της οικονομίας.

Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι της TUI, μετά από ανεπίσημες πληροφορίες ότι αυξήθηκαν οι κρατήσεις για διεθνείς προορισμούς.

Κέρδη καταγράφουν το σύνολο σχεδόν των μετοχών των αεροπορικών εταιριών, με τις περισσότερο κερδισμένες να είναι αυτές των Lufthansa και KLM.

Σημαντική άνοδο, πάνω από το 15%, σημειώνει η μετοχή της εταιρίας λιανικών πωλήσεων Ahold, καθώς οι επενδυτές εξέλαβαν ως εξαιρετικά θετική την κίνηση της εταιρίας να διορίσει στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου τον, κατά γενική ομολογία, πετυχημένο πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Ikea Andres Moberg.

To αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών συγκέντρωσαν και οι γερμανικές τράπεζες, όπως η Commerzbank, η Deutsche Bank και η HVB Group.

Ανοδικά κατά 2,23% και στις 3.029 μονάδες κινείται ο CAC 40 στο Παρίσι. O DAX σημειώνει κέρδη της τάξεως του 1,37%, διαμορφούμενος στις 3.027,6 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v