Γκρίνσπαν: Είδαμε και σοβαρότερες κρίσεις (update)

Λιγότερο σοβαρή απ’ ό,τι άλλες του παρελθόντος χαρακτήρισε ο Α. Γκρίνσπαν τη δυσμενή συγκυρία για την αμερικανική οικονομία. Εξάλλου, πτώση για δεύτερη εβδομάδα εμφάνισε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Γκρίνσπαν: Είδαμε και σοβαρότερες κρίσεις (update)
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Α. Γκρίνσπαν, αναφορικά με τη σοβαρότητα του αρνητικού κλίματος στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της FED, σε δορυφορική παρέμβασή του από την Ουάσιγκτον στη συνεδρίαση της FED του Σικάγο, είπε ότι η σταθερότητα του τραπεζικού και του χρηματοοικονομικού συστήματος, καθώς και η διαθεσιμότητα πιστώσεων καθιστούν την παρούσα αρνητική συγκυρία λιγότερο σημαντική απ΄ ό,τι άλλες στο παρελθόν.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι η διάθεση πιστώσεων δεν είναι τόσο σφιχτή, ώστε να εντείνει τη συρρίκνωση ή να απειλήσει την ανάκαμψη.

Η δήλωση Γκρίνσπαν έρχεται μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση της FED να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Αναλυτές τώρα εκτιμούν ότι είναι πιθανότερη μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

Εξάλλου, πτώση για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, διαμορφούμενος στις 425.000 από τις 453.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 440.000.

Αναλυτές ωστόσο εμφανίζονται σκεπτικοί, καθώς το ποσοστό παρέμεινε πάνω από το όριο των 400.000, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη της αδύναμης εργασιακής αγοράς. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη πως η παραμονή του αριθμού πάνω από τις 400.000 για τρεις συνεχόμενους μήνες είναι η μεγαλύτερη από το 1992, όταν η οικονομία ανέκαμπτε από την ύφεση.

Οι εταιρίες περικόπτουν τις θέσεις εργασίας προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, καθώς τα στοιχεία καταναλωτικών δαπανών για το τρίμηνο ήταν τα χαμηλότερα της δεκαετίας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ό,τι συμβαίνει στην εργασιακή αγορά επηρεάζει άμεσα τις καταναλωτικές δαπάνες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο η οικονομία να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάκαμψης χωρίς την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v