Γερμανία: Ανοδος του δείκτη ZEW τον Μάιο

Ανοδο μέχρι το 18,7 κατέγραψε τον Μάιο ο δείκτης κλίματος ZEW, έναντι του 18,4 τον Απρίλιο και ενώ αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 17. Επιφυλακτικοί παραμένουν οι αναλυτές, καθώς εκτιμούν πως η εξέλιξη δεν συνιστά αντιστροφή της τάσης.

Γερμανία: Ανοδος του δείκτη ZEW τον Μάιο
Στο 18,7 διαμορφώθηκε ο γερμανικός δείκτης κλίματος ZEW τον Μάιο, έναντι του 18,4 όπου βρέθηκε τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 17.

Η άνοδος του δείκτη ΖΕW, ο οποίος ανακοινώνεται στο πρώτο 15θήμερο κάθε μήνα από το ομώνυμο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH), όπως επισημαίνουν αναλυτές, δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ισχυροποίησης της γερμανικής οικονομίας, ειδικά αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά στοιχεία όπως η βιομηχανική παραγωγή και η ανεργία.

Στη δημοσκόπηση του Απριλίου, στην οποία συμμετείχαν 305 αναλυτές και παράγοντες του χρηματοοικονομικού κόσμου της Γερμανίας, η μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος με χρονικό ορίζοντα έξι μηνών αντικατοπτρίζει και την πρόσφατη ανάκαμψη της γερμανικής κεφαλαιαγοράς, καθώς ο δείκτης DAX έχει σημειώσει αύξηση 34% από τα μέσα του Μαρτίου.

Η δειλή αύξηση του δείκτη ZEW, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του ομώνυμου κέντρου, Dr. Wolfgang Franz, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη εν μέσω καταιγισμού από μακροοικονομικά στοιχεία αναφορικά με τη γερμανική οικονομία τα οποία είναι αρνητικά.

Όπως ανακοίνωσε εξάλλου το ινστιτούτο ZEW, ο αντίστοιχος δείκτης της ευρωζώνης κατέγραψε επίσης άνοδο και διαμορφώθηκε, για τον ίδιο μήνα, στο 35,5, έναντι του 29,5 τον Απρίλιο.

Ο δείκτης ZEW είναι δείκτης ”διάχυσης”. Ο προαναφερθείς όρος προκύπτει από τον τρόπο υπολογισμού των μονάδων του δείκτη ZEW. Οι ερωτηθέντες απαντούν ”θετικά”, ”ουδέτερα” ή ”αρνητικά” σε κάθε ερώτημα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου ZEW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v