Το ισχυρό ευρώ ”ρίχνει” τις ευρωαγορές, πλην FTSE

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η έντονα ανοδική τροχιά του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες, όπως την DaimlerChrysler και τη Siemens.

Χαμηλότερα έκλεισαν στην πλειοψηφία τους οι ευρωπαϊκές αγορές, με μόνη εξαίρεση το Λονδίνο, καθώς η νέα υποχώρηση του δολαρίου στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας ενέτεινε την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με τα αποτελέσματα των εταιριών που σημαντικό μέρος των εσόδων τους εξαρτάται από τις εξαγωγές τους.

Η έντονα ανοδική τροχιά του ευρώ έναντι του δολαρίου προκαλεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες, μετά και τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού οικονομικών John Snow, σύμφωνα με τις οποίες ”το φτηνότερο δολάριο θα είναι καλό για τις αμερικανικές εξαγωγές”, είχε ως αποτέλεσμα να πιεστούν μετοχές όπως της χημικής εταιρίας BASF, της φαρμακευτικής Sanofi-Synthelabo και της τεχνολογικής Siemens.

Βουτιά πραγματοποίησε η μετοχή της ασφαλιστικής Axa, που ανακοίνωσε υποχώρηση των εσόδων του πρώτου τριμήνου της, εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου.

Για τον ίδιο λόγο υποχώρησαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Porsche, DaimlerChrysler και Volkswagen. Οι μετοχές των εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανιών, επηρεάσθηκαν και από την ανακοίνωση της γερμανικής εμπορικής ένωσης αυτοκινήτων, ότι οι παραγγελίες για νέα αυτοκίνητα μειώθηκαν κατά 4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Πιέσεις ασκήθηκαν και στις μετοχές των αεροπορικών εταιριών, αρχής γενομένης από την Deutsche Lufthansa, που αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικές ζημιές για το πρώτο τρίμηνο.

Παράλληλα, η μετοχή της Air France επίσης υποχώρησε, καθώς σχεδιάζει την ακύρωση του 65% των κοντινών δρομολογίων της, ενώ τα συνδικάτα στη Γαλλία ετοιμάζονται για γενική απεργία, ενόψει της αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη χώρα.

Αντίθετα, άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των γερμανικών τραπεζών Commerzbank και HypoVereinsBank, μετά από δηλώσεις του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της πρώτης, ότι ο κίνδυνος επιθετικής εξαγοράς για την Commerzbank είναι πολύ μεγάλος μετά την επιστροφή της στην κερδοφορία, ενώ δήλωσε ότι δεν διαπραγματεύεται την συγχώνευσή της με την HVB.

Με άνοδο της τάξεως του 0,45% έκλεισε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, με το δείκτη FTSE 100 στις 3.987,40 μονάδες, καθώς το ενδιαφέρον για την εξαγορά των εταιριών λιανικής εμπορίας Debenhams και Selfridges κράτησε σε θετικό έδαφος το δείκτη.

Αντίθετα, με απώλειες της τάξεως του 0,18% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι, στις 2.962,63 μονάδες. Πιέσεις ασκούνται αυτή την ώρα και στο δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη, που διαμορφώνεται στις 2.939,72 μονάδες, κατά 0,57% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v