MAN: Μειώθηκαν οι ζημίες στο α΄ τρίμηνο 2003

Βελτιωμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ΜΑΝ στο πρώτο τρίμηνο του 2003, με τις ζημίες να περιορίζονται στα 18 εκατ. ευρώ από ζημίες 43 εκατ. ευρώ που είχε έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο οι προοπτικές της εταιρίας για τη συνέχεια του 2003 είναι μάλλον αποθαρρυντικές.

MAN: Μειώθηκαν οι ζημίες στο α΄ τρίμηνο 2003
Η ΜΑΝ κατάφερε να βελτιώσει τα αποτελέσματά της κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Αν και το τελικό αποτέλεσμα της γερμανικής εταιρίας μηχανολογικού εξοπλισμού και επαγγελματικών οχημάτων ήταν αρνητικό, οι ζημίες της περιορίστηκαν σημαντικά σε σχέση με εκείνες που είχε έναν χρόνο νωρίτερα και γενικά η εκκίνηση του νέου οικονομικού έτους θεωρείται θετική εάν ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο τρίμηνο της ΜΑΝ είναι παραδοσιακά το πιο αδύναμο κάθε οικονομικού έτους της.

Επιστρέφοντας στα αποτελέσματα της εταιρίας, οι πωλήσεις της ανήλθαν στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 στα 3,269 δισ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 5% σε σχέση με τις πωλήσεις 3,104 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Οι νέες παραγγελίες που δέχτηκε η εταιρία μειώθηκαν στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2003 κατά 2% και διαμορφώθηκαν στα 3,465 δισ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως της πτώσης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Από εκεί και κάτω η μείωση του κόστους λειτουργίας των επιμέρους μονάδων της ΜΑΝ απέφερε καρπούς, καθώς σε λειτουργικό επίπεδο η εταιρία επέστρεψε στην κερδοφορία, καταγράφοντας κέρδος 5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 38 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2002.

Η βασική γενεσιουργός δύναμη της κερδοφορίας της ΜΑΝ ήταν για άλλη μια φορά η μονάδα επαγγελματικών οχημάτων που βελτίωσε τα αποτελέσματά της, ενώ η μονάδα εκτυπωτικών μηχανημάτων ΜΑΝ Roland συνέχισε να καταγράφει σημαντικές ζημίες.

Με τα χρηματοοικονομικά έξοδα να διατηρούνται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, η MAN κατέγραψε στο επίπεδο των κερδών προ φόρων ζημίες της τάξης των 31 εκατ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερες από τις προ φόρων ζημίες 75 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2002.

Σημαντική ήταν και η βελτίωση του τελικού αποτελέσματος της ΜΑΝ, καθώς οι καθαρές ζημίες της περιορίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2003 στα 18 εκατ. ευρώ, έναντι 43 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2002.

Η εταιρία αναφερόμενη στη συνέχεια του τρέχοντος οικονομικού έτους επεσήμανε ότι η κατάσταση στις αγορές-κλειδιά για τα βασικά προϊόντα της θα επιδεινωθεί, γεγονός που επιβάλλει εντατικοποίηση της προσπάθειας μείωσης των λειτουργικών δαπανών και αύξησης της αποτελεσματικότητας, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι διατήρησης της κερδοφορίας τουλάχιστον στα επίπεδα του 2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v