Made in USA macro ”μάτωσαν” τις ευρωαγορές

Η πτωτική αντίδραση της Wall στη σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Οκτωβρίου, επιδείνωσε το κλίμα, που κλαδικά νέα είχαν προκαλέσει στις κυριότερες ευρωαγορές και τις οδήγησε σε σημαντικές απώλειες.

Σε σημαντικές απώλειες οδήγησε τις κυριότερες ευρωαγορές η ανακοίνωση του αμερικανικού δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Οκτωβρίου σε χαμηλά εννέα ετών, με κλαδικές πιέσεις οφειλόμενες σε εταιρικά νέα να συμπληρώνουν την αρνητική εικόνα.

Στο Λονδίνο, στο -3,78% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης FTSE 100, στο επίπεδο των 3.935 μονάδων, με την BP να υποχωρεί κατά 7,2% απογοητεύοντας τους επενδυτές με την ανακοίνωσή της, ότι περικόπτει τους στόχους για την παραγωγή της. Αρνητική ήταν και η επίδραση της ανακοίνωσης της φαρμακευτικής Shire, που κοινοποίησε την αποχώρηση του CEO της.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 4,99% και βρέθηκε στο επίπεδο των 2.965 μονάδων, καθώς οι μετοχές της Vivendi και της Orange, ”τράβηξαν” προς τα κάτω όλα σχεδόν τα blue chips. Σημαντική πίεση δέχτηκαν εξάλλου οι μετοχές χρηματοοικονομικών και πετρελαϊκών εταιριών.

Σημαντικότατες απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα και ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, στο -4,88% και τις 3.042 μονάδες. Αξίζει να επισημανθεί, ότι λίγο πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για την αμερικανική καταναλωτική εμπιστοσύνη ο γερμανικός δείκτης ήταν στο –2,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v