Υψηλή άνοδος για τις ευρωαγορές

Με υψηλά κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, ”πατώντας” κατά κύριο λόγο τόσο στην άνοδο των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, όσο και στην ενθαρρυντική έναρξη των συναλλαγών στην αμερικανική αγορά.

Μέχρι τέλους διατήρησαν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές αγορές, ωθούμενες κυρίως από την άνοδο των τεχνολογικών μετοχών, ύστερα και από τη θετική έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.

Υψηλή άνοδο της τάξης του 16% κατέγραψαν οι μετοχές του μηχανολογικού ομίλου ABB, καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το κόστος κατά 800 εκατ. δολάρια στους επόμενους 18 μήνες, δηλώνοντας μάλιστα και την πρόθεσή της να πουλήσει τις δραστηριότητες πετρελαίου και αερίου.

Η ανταγωνιστική της ABB, Atlas Copco, ανακοίνωσε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις μετοχές της να κερδίζουν 9%.

Όσον αφορά στον φαρμακευτικό κλάδο, ο τίτλος της AstraZeneca κατόρθωσε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα κλείνοντας με άνοδο 3,5%, ύστερα από την ανακοίνωση της πτώσης των λειτουργικών κερδών του τρίτου τριμήνου κατά 9%. Ωστόσο, η εταιρία αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τα συνολικά κέρδη του έτους.

Αντίθετα, απώλειες κοντά στο 2% κατέγραψε η μετοχή της GlaxoSmithKline, ενώ η γερμανική Merck κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,3%, ύστερα από την ανακοίνωση απόκτησης των δικαιωμάτων δύο φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.

Κέρδη κοντά στο 9% κατέγραψαν οι μετοχές της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, καθώς η τελευταία ανακοίνωσε ότι η Nissan αναμένεται να συνεισφέρει περί τα 9900 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματα του δευτέρου εξαμήνου. Η Renault ελέγχει το 44% της ιαπωνικής εταιρίας.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τίτλοι του ασφαλιστικού κλάδου, με την βρετανική Prudential να κερδίζει 3,3% και τη γαλλική Axa να σημειώνει άνοδο κατά 6,4%. Θετικό ήταν το κλίμα και στις τράπεζες, με την Commerzbank να καταγράφει άνοδο κατά 2,5% και τη γαλλική BNP Paribas να σημειώνει κέρδη περί το 5,6%.

Υψηλότερα κατά 5,1% κινήθηκε η μετοχή της γερμανικής εταιρίας πληροφορικής SAP, ενώ στο 5,9% ανέρχονται τα κέρδη της γαλλικής Cap Gemini. Άνοδο 3,7% κατέγραψαν και οι μετοχές της Infineon Technologies.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 2,42% στις 4103,7 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 2,77% στις 3075,13 μονάδες. Ο DAX στη Φρανκφούρτη κυμαίνεται στις 3086,53 μονάδες με άνοδο 2,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v