CSFB: Εκθέσεις για τις αγορές των ΗΠΑ και Ευρώπης

Θετική στάση υιοθετεί η Credit Suisse First Boston έναντι των επενδύσεων σε μετοχές στην Ευρώπη σε σχετική έκθεσή της (European Strategy Weekly – 25/10), ενώ σε άλλη έκθεσή της τονίζει πως ο στατιστικός δείκτης SOCI κατέδειξε σημάδι ”αγοράς” για τις ΗΠΑ τον φετινό Ιούλιο.

CSFB: Εκθέσεις για τις αγορές των ΗΠΑ και Ευρώπης
Θετικά διάκειται προς επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους στην Ευρώπη η Credit Suisse First Boston σε σχετική έκθεσή της (European Strategy Weekly – 25/10), υιοθετώντας επιφυλακτική στάση για τη διατήρηση ρευστών, ενώ στον αντίποδα, εμφανίζεται αρνητική σε πιθανές τοποθετήσεις σε ομόλογα.

Η CSFB εμφανίζεται σε γενικές γραμμές, ”αντίθετη” σε τοποθετήσεις σε κλάδους όπου χαρακτηρίζονται από κυκλικότητα, ενώ θεωρεί ιδιαίτερης σημασίας τους δείκτες ISM (ΗΠΑ) και τον γερμανικό Ifo για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.

Οι αναλυτές της CSFB θεωρούν πως οι τράπεζες θα επιδείξουν απόδοση ανώτερη της αγοράς (Overweight) υποστηρίζοντας πως αποτιμώνται σε ελκυστικά επίπεδα, ενώ εμφανίζουν υψηλή μερισματική απόδοση. Αναφορικά με συγκεκριμένες επιλογές συστήνει τις Lloyds, Societe Generale και Βαnco Popular.

Παράλληλα ανάλογη απόδοση (Overweight) προβλέπει για τις ασφαλιστικές και κυρίως για τις εταιρίες που επικεντρώνονται στις ασφάλειες ζωής, τονίζοντας πως διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αποτέλεσαν τον κλάδο με τα υψηλότερα κέρδη τον Αύγουστο.

Εξάλλου απόδοση κατώτερη της αγοράς (Underweight) προβλέπει για τις πετρελαϊκές εταιρίες, επισημαίνοντας πως τα τρέχοντα επίπεδα της κερδοφορίας αναμένονται να συρρικνωθούν, ενώ αρνητική (Underweight) θέση λαμβάνουν και έναντι των αεροπορικών εταιριών – ιδιαίτερα του ”πολιτικού τομέα”.

Στην έκθεση αναφέρονται οι προβλέψεις των αναλυτών της CSFB για την πορεία των κερδών ανά μετοχή (EPS) σε συγκεκριμένους κλάδους στην Ευρώπη για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Για τον τραπεζικό κλάδο οι εκτιμήσεις για το 2002 δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, αφού προβλέπει αρνητικούς ρυθμούς αύξησής τους (-1,4%), ενώ για το 2003 εκτιμά πως θα τα EPS θα αυξηθούν κατά 21,5%.

Αναφορικά με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών θεωρεί πως τα EPS θα σημειώσουν αύξηση ύψους 51,4% για το 2002 και 25,6% για το επόμενο έτος.

Εξάλλου σε άλλη έκθεσή της CSFB με ημερομηνία 25/10 η εταιρία υποστηρίζει για την αγορά των ΗΠΑ πως αν και έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, δεν χαρακτηρίζεται φθηνή (cheap).

Επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν προβλέπεται μια ανατροπή του δυσάρεστου σκηνικού στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ κατά τα δύο επόμενα έτη, η CSFB ανατρέχει στον SOCI, που αποτελεί έναν μακροχρόνιο δείκτη ο οποίος καταδεικνύει πόσο παραπάνω ”πτωτική” είναι η αγορά σε σχέση με τα θεμελιακά μεγέθη της.

Μέχρι την τρέχουσα χρονική περίοδο ο δείκτης SOCI έχει δώσει σημάδι αγοράς μόλις 7 φορές κατά τις οποίες η χρηματιστηριακή αγορά έχει καταγράψει κέρδη της τάξεως του 21% το πρώτο έτος και μεταξύ 8 – 33% κατά το δεύτερο έτος.

Η CSFB σημειώνει με νόημα πως το τελευταίο σημάδι αγοράς δόθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ενώ επισημαίνει πως σε τρεις περιπτώσεις το ανοδικό γύρισμα ”αναβλήθηκε” για 3-4 μήνες με την αγορά να χάνει ένα 20 – 30% ακόμα της αξίας της, πριν αναρριχηθεί υψηλότερα.

Αξίζει εν τούτοις να σημειωθεί, όπως τονίζεται από τους αναλυτές της CSFB, οι αποδόσεις των δέκα ετών δεν ήταν τόσο σημαντικές όταν οι μετοχές δεν ήταν ιδιαιτέρως φθηνές, δεδομένο που συμβαίνει αυτή την εποχή, σύμφωνα με την CSFB.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v