Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια αυτοσυγκράτησης στην Ευρώπη

Οι επενδυτές μοιάζουν να αποδέχονται το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ και ταυτόχρονα ευελπιστούν ότι η βύθιση των αγορών πιθανόν να αφυπνίσει τις κεντρικές τράπεζες και να τις οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων. Περιορισμός απωλειών στην Ευρώπη, ”ελεύθερη πτώση” δείχνουν τα futures της Wall Street.

Διαθέσεις… αυτοσυγκράτησης καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς από τη μια πλευρά οι επενδυτές μοιάζουν να ”χωνεύουν” πλήρως το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ και από την άλλη αισιοδοξούν ότι η φημολογία για πιθανές μειώσεις επιτοκίων και από ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να επαληθευτεί.

Στην άλλη πλευρά, όμως, του Ατλαντικού, όπως δείχνουν τα futures της Wall Street, η επιστροφή στην ενεργό δράση θα συνοδευτεί από ελεύθερη πτώση, με πιθανότητα ο S&P 500 να υποχωρήσει στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η έντονη μεταβλητότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό αρκετών ευρωπαϊκών αγορών, με τον FTSE 100 να βρίσκεται στην ”κορυφή”, καθώς ακροβατεί μεταξύ απωλειών και κερδών, κατορθώνοντας να γυρίσει στη θετική περιοχή και να σημειώσει κέρδη της τάξης του 0,42%.

Περιορισμός απωλειών και για τον DAX 30, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,44%, ενώ στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης οι απώλειές του ξεπερνούσαν το 5%.

Προσπάθεια αντίστασης και στη γαλλική αγορά, με τον CAC 40 να ενισχύεται οριακά στο 0,02%.

”Οι επενδυτές στην Ευρώπη φαίνεται ότι αποδέχονται πλέον την ύφεση στις ΗΠΑ”, σημειώνει στο MarketWatch, ο Gareth Williams, στρατηγικός αναλυτής της ING, φροντίζοντας δε να προσθέσει ότι ”βάσει των δικών μας μοντέλων η κάθετη υποχώρηση των τελευταίων ημερών μπορεί να αποτελέσει σήμα αγορών για ευρωπαϊκές μετοχές”.

Παράλληλα, ένας ακόμη παράγοντας που στηρίζει ελαφρά τις αγορές είναι νέες φήμες που τις κατακλύζουν, κάνοντας λόγο για πιθανή μείωση επιτοκίων -πέραν από τη ”δεδομένη” Fed- και από άλλες κεντρικές τράπεζες.

Trader σημειώνει στο πρακτορείο Reuters: ”Υπάρχουν φήμες για μειώσεις επιτοκίων. Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, πέραν από τη Fed, σε μείωση επιτοκίων να αναγκαστούν να προχωρήσουν η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας”.

Επιστροφή σε ανοδική πορεία για τις μετοχές τραπεζών, με αυτήν της Barclays να ενισχύεται 4,1% και της UBS να σημειώνει κέρδη 3,3%.

Στον αντίποδα, μετοχές ενεργειακών εταιριών και ομίλων κοινής ωφελείας, με την E.ON να υποχωρεί 4,8% και την RWE στο 4,3%, ενώ ισχυρές πιέσεις και για τη μετοχή της BMW η οποία αποδυναμώνεται 4,6%.

Στο…απόλυτο κόκκινο αναμένεται ότι θα βρεθεί η Wall Street, καθώς τα futures του S&P 500 υποχωρούν κατά 4,92% (62,30 μονάδες), με αυτά των Dow Jones και Nasdaq να αποδυναμώνονται πλησίον του 4,34% (529 μονάδες)και του 4,88% (90,2 μονάδες)αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που τα futures αποδειχτούν ορθά, τότε ο S&P 500 θα είναι ένας ακόμη ισχυρός παγκόσμιος δείκτης που θα εισέλθει σε ”bear market”.

Στο μακροοικονομικό πεδίο υπάρχει η ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης Richmond Fed Manufacturing, ο οποίος αφορά στον Ιανουάριο, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών πιθανόν να στραφεί και σε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στο επίκεντρο η Apple, η οποία πάντως δίνει στη δημοσιότητα τα μεγέθη της μετά το κλείσιμο της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v