Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο Γάλλος τραπεζίτης ”εκτροχίασε” τις μετοχές

Θρίλερ με σκιά λογοκρισίας, που οδήγησε σε ισχυρή πτώση τις μετοχές γαλλικών τραπεζών, προκάλεσαν δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος έθεσε θέμα ξεκαθαρίσματος των περιουσιακών τους στοιχείων λόγω της εντεινόμενης κρίσης στη στεγαστική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα του marketwatch.com.

Πώς ο Γάλλος τραπεζίτης ”εκτροχίασε” τις μετοχές
Θρίλερ με σκιά λογοκρισίας, που οδήγησαν σε ισχυρή πτώση τις μετοχές γαλλικών τραπεζών, προκάλεσαν δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος έθεσε θέμα ξεκαθαρίσματος των περιουσιακών τους στοιχείων, λόγω της εντεινόμενης κρίσης στη στεγαστική αγορά (subprime), σύμφωνα με δημοσίευμα του marketwatch.com.

Eπιπλέον, ο κ. Christian Noyer, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, διερευνά τους ισολογισμούς των SoGen και BNP Paribas σύμφωνα με την έντυπη ”Herald Tribune”, όμως τα ονόματα των τραπεζών έχουν κάνει φτερά στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Σύμφωνα με το marketwatch.com., ένα δημοσίευμα με τίτλο ”Οι ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας εκτιμούν μερική αποσύνδεση (decoupling) των οικονομιών ΗΠΑ και Ευρώπης” δεν φαντάζει ικανό να εκτροχιάσει τις μετοχικές αγορές από το Mumbai έως το Paris.

Ιδιαίτερα όταν οι απώλειες στη συνεδρίαση της Δευτέρας ήρθαν μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου την Παρασκευή στην εφημερίδα ”International Herald Tribune”, η οποία αναδημοσιεύει άρθρα από τη μητρική εφημερίδα ”The New York Times”.

Όμως, στην ένατη παράγραφο υπήρχαν σχόλια τα οποία περιελάμβαναν μια προειδοποίηση για την κερδοφορία των τραπεζών στη Γαλλία αλλά και του τραπεζικού κλάδου ανά τον κόσμο.

”Είμαι πεπεισμένος ότι οι γαλλικές τράπεζες θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι όπως όλες οι τράπεζες ανά την υφήλιο βρίσκονται στη διαδικασία του να ξεχωρίζουν (mark down) περιουσιακά στοιχεία”, υπογράμμμισε ο Christian Noyer, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Noyer στάθηκαν ικανές να πλήξουν τραπεζικούς τίτλους όπως αυτόν της Societe Generale, ο οποίος σημείωσε πτώση περίπου 8% στη συνεδρίαση της Παρασκευής και περίπου 7% στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οι δηλώσεις του κ. Noyer είχαν συγκεκριμένη επίδραση, καθώς στην πρώτη μορφή του δημοσιεύματος, το οποίο δεν είναι πλέον διαθέσιμο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, αναφέρεται ότι ο ίδιος εξέταζε τις αποτιμήσεις των ισολογισμών των Societe Generale και BNP Paribas.

Αντίθετα, στο δημοσίευμα που βρίσκεται πλέον στην ηλεκτρονική έκδοση της ”International Herald Tribune” δεν γίνεται αναφορά σε καμία συγκεκριμένη τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Societe Generale έχει χάσει περί τα 6 δισ. ευρώ (8,8 δισ. δολάρια) της χρηματιστηριακής της αξίας από την Πέμπτη, με τις BNP Paribas και Credit Agricole να καταγράφουν επίσης ισχυρή πτώση.

Επιπλέον, έντονες ήταν τη Δευτέρα οι ρευστοποιήσεις μετοχικών αξιών στην Ευρώπη, με τον δείκτη CAC 40 στο Παρίσι να υποχωρεί περίπου 5%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν ωστόσο η υποχώρηση των αγορών στην Ασία, με τον δείκτη BSE 30 να χάνει πάνω από 7% στο Mumbai και τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί πάνω από 5% στο Χονγκ Κονγκ.

Έτσι, οι επενδυτές στράφηκαν προς το γεν, το οποίο ενισχύθηκε πάνω από 2% έναντι του ευρώ, ενώ σημείωσε άνοδο περίπου 1% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές της τάξης των 8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ”South Chine Morning Post”, ενώ η γερμανική τράπεζα WestLB ανακοίνωσε ότι θα εμφανίσει απώλειες ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων το τρέχον έτος και ενδέχεται να προχωρήσεις σε επιπλέον διαγραφές ύψους 1,5 δισ. δολαρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v