Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ”βύθιση” του χρηματοοικονομικού κλάδου

Τα προβλήματα των τραπεζών θα συνεχιστούν και το 2009, υποστηρίζει ο κ. Scott Bugie, αναλυτής της Standard & Poor’s, ο οποίος πάντως βλέπει και κάποια φωτεινά σημεία για τους ισχυρούς παίκτες του κλάδου.

του Scott Bugie, αναλυτή της Standard & Poor’s,

από τη στήλη ”View of the Day”

Η κάθετη υποχώρηση του χρηματοοικονομικού κλάδου αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το 2009, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, όπως υποστηρίζει ο κ. Scott Bugie, αναλυτής πιστωτικών αγορών της Standard & Poor’s.

Όπως τονίζει, η υποχώρηση ταμειακών ροών από τη στεγαστική αγορά, από την αντίστοιχη επενδύσεων σταθερού εισοδήματος αλλά και από το trading, με την ταυτόχρονη αύξηση των risk premiums στη χρηματοδότηση και στις υψηλότερες προμήθειες για επισφάλειες, θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα κέρδη.

Η πιστωτική ποιότητα στον καταναλωτικό δανεισμό αναμένεται ότι θα υποχωρήσει, ενώ τα προβλήματα στα στεγαστικά δάνεια πιθανώς να επηρεάσουν και τον κλάδο εμπορικών ακινήτων.

Τα κέρδη θα πληγούν από τις απώλειες που οφείλονται σε τιτλοποιήσεις subprime, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε υποβαθμίσεις τραπεζών, προσθέτει ο κ. Bugie.

”Το ισχυρό franchise των περισσότερων τραπεζών και οι γερές βάσεις χρηματοδότησής τους θα τους προσφέρουν την κατάλληλη στήριξη σε περιόδους κρίσης”.

Υπάρχει, πάντως, και ένα θετικό σημείο σε όλη την κατήφεια που επικρατεί, το οποίο αφορά στη διαχείριση της ρευστότητας χρεών. Οι δύσκολες, δε, συνθήκες του 2008 θα βοηθήσουν τους ισχυρούς παίκτες να ενισχύσουν τη θέση τους στις αγορές, καταλήγει ο αναλυτής της Standard & Poor’s.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v