Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζονται οι ευρωαγορές από την ”βουτιά” της Wall

Τάσεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος της νέας διολίσθησης της Wall Street, καθώς επιτείνεται η πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.

Τάσεις σταθεροποίησης σε χαμηλότερα επίπεδα επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό το βάρος της νέας διολίσθησης της Wall Street, καθώς επιτείνεται η πεποίθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,40% στις 5.878 μονάδες, ο DAX 0,65% στις 7.365 μονάδες και ο CAC 0,435% στις 5.134 μονάδες.

Ο δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει 3,7% μέχρι στιγμής στην εβδομάδα, με απώλειες επί 6η συνεχόμενη εβδομάδα και διαμορφώνεται 17,3% χαμηλότερα από το υψηλό 6,5 ετών που είχε κατακτηθεί την 1η Ιουνίου.

Οι απώλειες των χρηματιστηρίων σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία από τα υψηλά τους ξεπερνούν το 20%, που σημαίνει ότι τεχνικώς οι εν λόγω αγορές βρίσκονται σε φάση bear market.

O δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη διολίσθησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα 10 μηνών με ”βουτιά” 300 μονάδων, μετά τις ογκώδεις ζημίες της Merrill Lynch (-8%) και την διολίσθηση της κατασκευής νέων οικιών 14% τον Δεκέμβριο και 25% στο σύνολο της περσινής χρονιάς.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια αντέδρασαν αρχικώς με κάθετη πτώση στην διολίσθηση της Wall αλλά κατόρθωσαν να περιορίσουν αισθητά τις απώλειες μέχρι το τέλος της συνεδρίασης και να κλείσουν με σταθεροποιητικές τάσεις.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι παραμένουν στο επίκεντρο των πωλήσεων, με την Allianz να υποχωρεί 1%, την Royal Bank of Scotland 1,6%, την Societe Generale 1,6% και την Barclays 1,8%.

Η Philips διολισθαίνει 1,6% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Lehman για την μετοχή της.

Η New Star Asset Management καταγράφει πτώση 44% μετά την ανακοίνωση ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της διολίσθησαν στο β’ εξάμηνο.

Στον αντίποδα η Rio Tinto ενισχύεται 4,2% καθώς φημολογείται νέα προσφορά της BHP Billiton για τον όμιλο.

Η Metro κερδίζει 2,9% μετά την πώληση των σούπερ-μάρκετ Extra στην ανταγωνιστική Rewe Group.

Η Swatch Group ενισχύεται 1,2% μετά την ανακοίνωση αύξησης πωλήσεων 18%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v