Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η διολίσθηση στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η κατακρήμνιση των βασικών δεικτών σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς διευρύνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στο αμερικανικό subprime. Έχασε τις 6.000 μονάδες ο FTSE 100, κάτω από τις 7.500 μονάδες ο DAX.

Πιέσεις ασκεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η κατακρήμνιση των βασικών δεικτών σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς διευρύνονται οι επιπτώσεις της κρίσης στο αμερικανικό subprime.

Ο δείκτης FTSE διαμορφώνεται 1,38% χαμηλότερα στις 5.942 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το ψυχολογικό ”ορόσημο” των 6.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2007, ο DAX υποχωρεί 1,10% στις 7.482 μονάδες και ο CAC 1,38% στις 5.942 μονάδες.

Οι νέες διαγραφές ενεργητικού της Citigroup και οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου ώθησαν τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε πτώση άνω του 2% ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια ευθυγραμμίστηκαν καταθέτοντας κάθετη πτώση, η οποία ξεπέρασε το 3% για τον δείκτη Nikkei ενώ ο Hang Seng ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 5,4%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν χθες με κάθετες απώλειες (-3% για τον FTSE στο Λονδίνο και 2% για τον DAX στην Φρανκφούρτη), εν αναμονή των δυσμενών αποτελεσμάτων της Citigroup.

Τα χρηματιστήρια της Σουηδίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, του Χονγκ Κονγκ και της Σιγκαπούρης έχουν εμφανίσει απώλειες πάνω από 20% σε σχέση με τα υψηλά που επιτεύχθηκαν πέρσι, πτώση που τεχνικώς τοποθετεί τις εν λόγω αγορές σε bear market.

Οι πιέσεις είναι έντονες σήμερα στον τεχνολογικό κλάδο στην Ευρώπη, μετά την προειδοποίηση της Intel ότι οι μελλοντικές πωλήσεις δεν θα ικανοποιήσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η STMicroelectronics (-3,6%) διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών και η Infineon διολισθαίνει 4,3%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαπραγματεύονται και οι τίτλοι των BHP Billiton (-3%) και Rio Tinto, ακολουθώντας την πτωτική κίνηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Η Adidas βυθίζεται 5,4% μετά την υποβάθμιση της σύστασης της Goldman Sachs για την μετοχή της.

Οι ασφαλιστικοί τίτλοι υποχωρούν μετά την υποβάθμιση του κλάδου από την Bear Stearns.

Η Prudential διολισθαίνει 3,3% και η Aviva 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v